На 10 март около 01.40 ч. автопатрул на РУ Луковит,  в района на  кръстовището между улиците  “Димитър Талев” и “Любен Каравелов” е подал сигнал за спиране на «Алфа Ромео», но вместо да изпълни полицейското разпореждане  водачът е увеличил скоростта. Последвало е кратко преследване на автомобилът, като «Алфа Ромео»-то е спряло преди с. Карлуково на неосветен участък и в близост до гориста местност, при което от него са побягнали петима мъже.

Полицаите са задържали четирима от тях, всички от град Луковит и криминално проявени, на възраст 25, 21, 24 и 26 години. В хода на проверката е установено, че водачът е неправоспособен, а до автомобила полицаите са открили изхвърлени две пакетчета със суха тревиста маса около 2 грама и  бяло кристалнообразно вещество с тегло 0,5 гр., които при полеви narco spey са реагирали на канабис и метамфетамин. 

При извършен личен обиск на лицата,  в един от мъжете е открито и пакетче с около 1 грам субстанция, която при полеви narco spey  е реагирала на тетрахидроканабинол.

Пробата за алкохол на водачът е отрицателна, но при тестването му с полеви наркотест”dreger  drygcheck 3000″  техническото устройство е отчело положителен резултат за  наличие на амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.