chetene1112151Четенето е лично богатство каза пред ученици от ОУ „Васил Левски“ поетът Марин Колев

Обществото днес не цени тези, които четат. Но това е богатство, което е много лично, каза на среща с ученици от ОУ „Васил Левски“ ловешкият поет Марин Колев. Той се срещна с шестокласници от клуба по илюстрация и оформление на книгата и разговаря с тях за книгите, четенето, за пътя към творчеството.

„Четенето изисква време, но това, което ще намерите в книгите, ще ви даде превъзходство над другите и умение да разбирате хората, каза поетът. По думите му писателите описват това, което не се вижда – вътрешния живот на човека. „Като четеш, се научаваш да цениш красотата. Хубавите книги казват истината, важно е да четете хубави книги. В началото учителите ще Ви казват кои са те, после сами ще ги откривате. Да четеш, не значи да станеш писател, а да станеш по-умен от този, който не чете. Важно е и личното удоволствие от четенето на книга. То изисква малко – една книга и цял свят се разкрива пред теб“, каза Марин Колев.

Шестокласниците го питаха за първите книги, които е прочел и как е решил да пише. Авторът на над 10 стихосбирки и пиеси сподели, че при него четенето на книги е било след слушането. Още като малък слушал с интерес прочетеното от неговите по-големи приятели. После дошла и страстта към четенето, а желанието си да стане писател, не смеел да сподели с никого. По-късно разбира, че изкуството започва там, където свършва това, което си научил. Според него творецът трябва да е различен, както разнообразен е и животът.“ Най-важното е да разкриеш себе си по уникален начин, днес не може да се пише като Вазов“, обясни поетът. Той разказа, че през живота си е имал срещи с големите български творци Елисавета Багряна, Христо Радевски, Атанас Далчев. Разказа и за своите любими автори Достоевски и Пушкин.

Марин Колев е завършил българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Бил е журналист в окръжния вестник, драматург в Ловешкия театър. Член на Съюза на българските писатели. Автор на повече от 10 стихосбирки, сред които „Място за моето лице“, „Мигли от светлина“, „ Златна свобода“, „Любопис“, „Исо със оси“, „Челото плаче“ и др., както и на пиеси.

Срещата с ловешкия творец бе по повод на Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката.