Павлин Иванов

Днес, в деня на светите братя Кирил и Методий празник имат и служителите на духовността и книжовността – хората от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. От древността до днес, хората пренасящи знанието, създаващи привързаност към книгите и необятните полета на науката и културата, са в основата на изграждането на всеки разумен съвременен човек.

В залите на ловешката библиотека малки и големи сме затаявали дъх, откривайки нови светове, получавайки знания, култура, удовлетворение. Но сами по себе си, книгите не биха носили онази важна искрица в умовете ни, ако ги нямаше библиотекарите.

От името на „Ловеч днес“, а надявам се и от името на хилядите читатели и приятели на ловешката библиотека искам да пожелая на хората, осветяващи пътя към знанието и запазването на нашите традиции, култура и ценности –ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Бъдете здрави, все така всеотдайни и търсещи!

Ловешката библиотека е и Дом, в който са отраснали поколения будни и любознателни ловчалии. Всеки от нас вероятно помни първите срещи в Детски отдел и библиотекарите, събуждащи интереса към света на книгите. А той, интересът, се превръща винаги в любов!

Библиотеката е Дом и за Центъра за работа с доброволци създаден от Албена Йончева – Бенджи. Стотици деца за първи път в живота си участват в различни благородни инициативи. Онези палави малчугани, които от години влизат в Библиотеката като в свой дом, чувстват се прекрасно, и заедно с вас помагат голямата сграда в центъра на Ловеч да се изпълва ежедневно със съдържание, усмивки и живот. Деца, в чиито живот, отпечатъка на доброволчеството остава за цял живот.

Честит празник на библиотекаря и на всички, за които духовността и културата са призвание и кауза!