SanClementeRome2405152Подготвено от Радка Рашева

Църквата “Сан Клементе” е известна в България с това, че в нея е погребан св. Кирил Философ. И това не е случайно.

В ІХ век Св. св. Кирил и Методий отиват в Херсон с мисия при хазарите. Мисията се оказала неуспешна, но наред с религиозните диспути, солунските братя успели да открият мощите на св. Климент, който бил лично ръкоположен от Св. апостол Петър за епископ на Рим. По-късно бил изпратен на заточение в Херсон, където умира мъченически. По заповед на императора бил удавен в морето, но 7 века след това, в дните на неговата кончина, морето се отдръпвало за 7 дена, за да могат всички християни да се поклонят на мощите на св. Климент. Това било голямо събитие за Църквата, която по това време е все още неразделена. Папа Адриан лично посрещнал Кирил и Методий извън стените на града, защото те носели със себе си светите мощи. Посрещането им е грандиозно и е запечатано на фреска в “Сан Клементе”.

Три дена са били водени служби на традиционните три езика плюс славянския. Популярността на двамата братя е толкова голяма, че азбуката и книгите на славянски език били благословени от Папата в една от четирите най-големи римски църкви – “Санта Мария Маджоре”.

След знаменития си диспут за Светата Троица, две години след влизането си във Вечния град, св. Кирил ненадейно заболява и склопва очи тук на 14-ти февруари 869 г.

SanClementeRome2405151Въпреки че папата разрешил на св. Методий да отнесе тленните останки на брат си в родния им град Солун, накрая той отстъпил пред молбите му, тялото на св. Кирил да бъде погребано в “Сан Клементе”. Положили го в мраморен саркофаг, отдясно на олтара, и изобразили неговия лик.

Днес поклоненията се извършват от лявата страна на олтара, където е запазен гроб, зидан с тухли. До ден-днешен е спорно точното място на гроба на св. Кирил. С надстрояването на старата църква през 18-ти век мощите на светеца са били пренесени, за да се спасят от поругание. По-късно изчезват. Появяват се едва през 1963 г., когато са открити в малък параклис в Реканати и върнати обратно в “Сан Клементе”.

Сега гробът на св. Кирил е задължително място за поклонение на всички славяни, които е дарил с писменост. Почти всички държави, които ползват кирилицата, са поставили свои паметни плочи. Цар Борис ІІІ е първият държавник, поставил паметна плоча още през 1929 г. Огромно мозаечно табло, изобразяващо светите братя Кирил и Методий, украсява второто ниво на храма. Изпълнено е през 1975 г., а надписът гласи: “На славянските първоучители от признателния български народ”.

Встрани има един калаен венец, на който е изписано: “На създателите на българската славянска писменост от Тодор Живков, Председател на Държавния съвет на Народна Република България, юни 1975 г.”

 

 

Днес, 25 май, българският премиер Бойко Борисов ще участва в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Там ще се срещне и с ученици от български училища в Европа.