ezikovafrance2203151Денят на франкофонията, 20 март, бе отбелязан по традиция в Гимназията за чужди езици с изключително оспорваното и забавно състезание „„Rallye Francophone 2015“, както и с участие в конкурси за превод и правопис на френски език.

За осми пореден път осмокласниците от паралелката с изучаване на френски език участваха във франкофонското рали. То се организира от Френския културен институт и се провежда във всички езикови гимназии в страната. Учениците бяха разделени на 5 отбора. На френски език те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с Франция, в различни области – култура, кулинария, география и др. За целта трябваше да посетят градската библиотека и различни магазини в града, които предлагат френски стоки, за да могат да съберат необходимата им информация и да отговорят на поставените въпроси. Състезанието бе оспорвано и много забавно. То провокира учениците да обогатят познанията си за френската култура и да покажат знанията си по езика.

ezikovafrance2203154Както всяка година ученици от паралелките по френски език в 10, 11 и 12 клас участваха в конкурс за превод на художествен текст и/или поезия. Конкурсът също се организира от Френския културен институт и се провежда в три етапа, като последният етап предстои през април. Според регламента авторите на най-добрите преводи от цялата страна ще бъдат наградени, а творбите им – публикувани в двуезичен сборник, който ще бъде отпечатан от издателство „Колибри”, което е партньор в организирането на конкурса.

По повод Деня на франкофонията в град Лавал, Франция, от 10 години се организира конкурс по правопис (диктовка) за възрастни, а от 7 години – и за ученици. Конкурсът се провежда във всички побратимени на Лавал градове, сред които е и Ловеч. За пета поредна година в това събитие участваха и учениците от 10, 11 и 12 клас на Езиковата гимназия. Диктовките се проверяват във Франция и най-добрите, с най-малко правописни грешки, ще получат награди.