Павлин Иванов

Посредническа услуга за кремация? Повтарям, ПОСРЕДНИЧЕСКА услуга за кремация! Община Ловеч, която според кмета Маринова е сред лидерите в бизнеса на Балканите, извършва посреднически услуги. По кремация!

Във фактура номер 12530 0т 3.11.2021 г. издадена от Община Ловеч, чрез Бюджетната си дейност “Обреди”, е записано, че тази услуга по кремация струва на опечалените точно 100 лева. В тях влиза и ДДС на стойност 16,67 лв. Копие на документа може да видите във снимката.

Може би ръководството на Община Ловеч е изпитало неудобство да погребва ловчалии в нива, а не в гробищен парк и то в гробове пълни с вода и е решило да бъде полезно като извършва посредническа дейност. И няма нищо, че една община не може да извършва никаква търговска или посредническа дейност. Все пак, полезността си е полезност, особено когато е в името на гражданите.

Ще ви покажа още една фактура. Тя е с номер 12530 от 4,11.2021 г. и отново е издадена от Община Ловеч, чрез БД Обреди. Би било чудесно, ако поне един общински съветник може да я разтълкува, защото Общински съвет Ловеч е приел съответната наредба и в нея е записана конкретна сума.

Става въпрос за “подсигуряване на гробно място по избор гробище парк “Стратеш” – в стар изоставен гроб в централната част”. Този “избор” струва на близките на починалия ловчалия 1320 лв. без ДДС. Кой може да обясни какво избират близките? В какво се състои техният избор? Какви разходи за 1320 лв. без ДДС прави Община Ловеч по този “избор” на опечалените близки? Как изобщо е възможно да бъде гласувано в Общински съвет Ловеч подобно нещо?

В същата фактура е записано и друго. Не стига, че близките на починалия плащат 1320 лв. без ДДС за “избор” на гробно място, но те плащат и още 300 лв. без ДДС за … “извършване на погребение в ново гробно място”, което както е записано, всъщност е стар изоставен гроб.

Но тъй като нито кмета Маринова, нито някой общински съветник, нито която и да е партия дават пресконференции, обясняват, говорят, информират или поне показват минимална доза политическа живина, няма как да знаем ще има ли някаква промяна. Евентуално към нормалност, ако им е възможно, разбира се.