На 03 февруари, 2020 година 16 ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника за 22 дена ще имат възможност да продължат и усъвършенстват професионалната си подготовка в гр. Римини, Италия. В партньорство със „SISTEMA TURISMO“ от същия град, училището разработва и спечелва проект под надслов „Практическото обучение- солидна основа за качество и иновации“ по програма Еразъм+.

Проектът ще даде възможност на ученици от направленията „Автотранспортна техника“, „Промишлена електроника“ и „Компютърни мрежи“ да проверят своите знания и умения в реална работна среда. Партньорите от Италия са им осигурили възможност за практическо обучение в различни автосервизи и производствени предприятия, изработващи електрически инсталации, силови и контролни табла, фотоволтаични системи.

За учениците и техните двама ръководители е предвидена и богата културна програма- екскурзии до Венеция, Сан Марино, забележителностите около град Римини. Разбира се, с най-голямо нетърпение се чака посещението на музея на „Ферари“.

Но преди да се стигне до събирането на багажа за път, на участниците им предстоеше да преодолеят доста предизвикателства.

След предварителен подбор 32 ученици от XI и XII клас започнаха тридесетчасова допълнителна професионална подготовка, след приключването на която се явиха и на изпит. Проверявайки наученото, той позволи да се откроят добрите от най-добрите.

Работният език на проекта е английски, така че учениците трябваше да преодолеят и още едно препятствие- проверка на езиковите способности.

Когато тези два етапа бяха успешно преминати от участниците, те се изправиха и пред избрана от училището комисия от преподаватели, която чрез интервю и събеседване имаше за задача да провери тяхната способност за комуникация и мотивацията им за участие.

Избраните 16 ученици(плюс 2 резерви) и в момента продължават езиковата си подготовка онлайн и с нетърпение очакват деня за заминаване.

А Професионална гимназия по механоелектротехника вече обмисля работата си по следващия проект.