ezikovaduch2703151Маргарита Добрева, ръководител на проекта

Първи обмен с ученици по проект „Дебати и креативен театър”, съфинансиран от ЕС по програма “Еразъм+” на Европейската комисия, се реализира от 8 до 14 март. Домакин на събитието беше партньорското училище в гр. Аркос де ла Фронтера, Кадис (Испания).

Българската група беше сърдечно приветствана от кмета на града – г-н Хосе Луис Нунес, общинският съветник по туризъм, спорт и култура – г-н Доминго Гонзалес , директорът на училището – г-н Хосе Гомес, както и всички испански колеги. От своя страна, координаторът на проекта в Испания – г-н Мануел Борего – вложи цялата си енергия и ентусиазъм при организирането на изключително богатата програма.

ezikovaduch2703152Основната цел на този обмен имаше културно-образователен характер и сред най-интересните задачи бе да се представят типични ястия от националните кухни на седемте партниращи си организации от България, Румъния, Турция, Гърция, Италия, Словакия и Испания. В тази кулинарна надпревара, учениците от Езикова гимназия – Инна Пройнова (9 „е“ клас), Михаил Димовски (10 „б“ клас), Николай Томчев (11 „б“ клас) и Габриела Геренска (11 „ж“ клас) – показаха истинско майсторство в приготвянето на пита „слънце”. По време на двучасовата суматоха в кухнята на професионалния колеж по готварство „Сан Мигел”, група студенти оказваха любезно съдействие на малките готвачи. След приготвянето на всички ястия, настъпи още по-оживена атмосфера – 50-те участници уважиха усилията на „съперниците” си, като изядоха изложбените експонати.

ezikovaduch2703153Освен практическата част на кулинарната демонстрация, имаше и мултимедийно презентиране на национални ястия и напитки, което се проведе в салона на училището домакин. Двама диетолози изнесоха здравословна беседа на тема „ Средиземноморска диета”.

По време на тази международна среща се акцентира и върху спецификата на испанската образователната система. Посетихме едно ново училище (на 12 години) със завидна материално-техническа база и съвременни методи на преподаване. След като се запозна с целите на проекта и богатата история на Езиковата гимназия, която е координиращата организация, заместник- директорката прояви желание за бъдещо сътрудничество.

ezikovaduch2703154Този обмен беше изключително полезен за нашите ученици. Те бяха настанени в испански семейства и имаха пряк контакт с техния бит и култура. Успяха да опознаят традициите и обичаите на местното население като общуваха предимно на английски език и/или испански. За двама от тях това беше първо излизане в чужбина, но и четиримата не бяха се возили нито на самолет, нито на параход преди това. Културно-образователната програма пък направи престоят им още по-вълнуващ: разходка в Мадрид, посещение на „Алхамбра” в Гренада, обиколка на Севиля с туристически двуетажен автобус, разглеждане на архитектурни шедьоври в Кадис, Пуерто де Санта Мария, Херес де ла Фронтера, Медина Сидония. Други атракции на този обмен бяха посещението на училището по фламенко в Аркос, винарната „Уилямс и Хумберт” – световноизвестен производител на шери, ферма за отглеждане на бикове за корида, водни атракции и, разбира се, дегустация на паеля.

Всички тези дейности бяха реализирани в контекста на основните цели на проекта, а именно: разработване на ясни стратегии за формиране на креативното и критическото мислене на младите лидери, които чрез личния си пример ще въздействат положително на своите връстници.