ezikova2808121Жанина Илиева

Учениците Георги Наков и Александра Минкова от 12 „в“ клас на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ ще участват в  обучение  в Европейския  университет  Виадрина във Франкфурт (Одер), Германия. За възможността да кандидатстват за този курс научили от учителката си по немски език Аня Шмит.

„Написахме мотивационни писма до Европейския  университет  Виадрина във Франкфурт (Одер) и изпратихме също копие на годишните оценки от бележниците ни от миналата година“, разказа Георги. Не след дълго получават писма,  че са одобрени, като общо  учениците от България, които ще участват в това обучение са 12. Толкова са и участниците от Румъния.

Целта на този курс е ученици от последните класове на училища с изучаване немски език от България и Румъния  да се запознаят с университета и с  възможностите за обучение там.

Планирани са посещения на лекции. Предварително във формулярите, които са попълнили учениците, са посочили като предпочитана  една от трите специалности, предлагани от университета: икономика, право и културология. Георги и  Александра ще посещават лекции по икономика. Обучението ще се проведе от 3 до 10 ноември.