horopodstratesh291114247Павлин Иванов

Четвъртият Фолклорен Празник „ХОРО ПОД СТРАТЕШ“, ще се проведе утре, 06 юни 2015 год. на откритата сцена в квартал Вароша в гр. Ловеч. Това съобщи Маргарита Дончева от НЧ „Зорница 2010“, един от организаторите на едно от най-веселите и запомнящи се събития в града.

Фолклорният празник започва точно в 15.30 ч. от пешеходната зона в Ловеч с дефиле, в което ще се включат над 500 участника от цялата България, а от 16.00 ч. на откритата сцена в квартал „Вароша“ започва самият фестивал. Негови организатори са НЧ „Зорница 2010“ Ловеч и клуб за народни хора „Ловеч“, с подкрепата на Община Ловеч.

Идеята е тук в Ловеч, под Стратеш, да се съберем хороигралци от цялата страна, всеки да дойде с хоро от своя край, да направим един концерт на откритата сцена в квартал „Вароша“, да обменим опит, да направим един празник и да се повеселим. Това разказа за „Ловеч днес“ Маргарита Дончева.

В клубовете за народни хора, които ще дойдат в Ловеч, участват хора от всички възрастни, обединени от любовта си към българските народни танци. Хороигралците са хора с различни професии – адвокати, лекари, съдии, учители, ученици. Те се събират за да танцуват единствено за удоволствие и от искрената им любов към българската народна музика и нашите прекрасни хора.

Фестивалът няма конкурсен характер. Умишлено решихме така, Искаме да бъде празник, а не състезание, казва Маргарита Дончева. Емоцията е невероятна! Хора от всички възрасти се събират и забравят кой кой е в живота, отдавайки се единствено на магията на танца.

Българският фолклор е жив и това се вижда от факта, че при нас членуват повече от 150 човека. В Ловеч има още 4 клуба, а това говори за интерес и желание.

Отново в Ловеч ще дойде една от най-атрактивните групи любители на българските народни танци – „Еремия“ от София, които ще бъдат около 170 човека. Аз се гордея, че моят син е един от техните ръководители, каза Маргарита Дончева.

Чакаме ви утре на площад „Тодор Кирков“ в старинният квартал „Вароша“ в Ловеч!

2 коментара

  1. ПЕТИЦИЯ, за запазване ПОКРИТ МОСТ национален символ на България! Емблемата на Ловеч построен от Уста Кольо Фичето.Срещу брутално посегателството на кмета Казанджиев/3 мандат, бсп/ и обръчите от фирми и архитекти, с цел усвояване на пари от общината, заедно с държавната мафия. Моля подпишете, разпространете, само от харесване полза няма, благодаря! http://www.peticiq.com/pokritmost

Comments are closed.