vikimastilo3011161Даниела Балабанова, БТА

Музикалният пазар е постоянна борба – не само за публика, но и за оцеляване. Нищо не става лесно, но ако вярваш в това, което правиш, и ако обичаш музиката, нещата се получават. Успешните хора, са тези, които сами мислят върху музиката си и своя артистичен почерк. Това коментира в интервю за БТА вокалистката на група “Мастило” Виктория Терзийска, която се връща на сцената с няколко предстоящи концерта след едногодишно прекъсване по майчинство.
“Българската публика е много сетивна, тя винаги усеща кога нещата са истински и кога нещо не е както трябва. Според мен група “Мастило” се задържа доста време на българския музикален пазар, защото сами си пишем музиката и сами работим върху това, което правим. Надявам се да го правим добре за вас”, заяви Терзийска.
Според певицата българската музика се развива и все повече таланти изгряват на сцената. Музиката възпитава у младите хора чувство на стил, вкус и начин на живот, казва Терзийска и добавя, че изкуството никога няма да спре да бъде изкуство, защото идва от сърцето.
“В провинцията хората имат много ценно нещо, което не осъзнават – спокойствието и романтиката са незаменими”, каза още пред БТА Виктория Терзийска по повод предстоящите си концерти в страната. На 6 декември – Никулден, група “Мастило” обещава на ловчалии истинско шоу. След като бъдат запалени светлините на новогодишната елха в града, на сцената на Драматичния театър в 19.30 часа ще се качат Виктория Терзийска – вокал, Васил Вутев – барабани, Краси Тодоров – пиано, Десислав Данчев – китара, и момичета от ЛА ТИ ДА. Освен на незабравимо шоу с видеостена и 3D мапинг, ловешката публика ще се наслади и на познатите парчета на групата, но в нов аранжимент.
Група “Мастило” ще има още три концертни изяви – днес във Варна, а през декември в Плевен и в Пазарджик, разказа Терзийска.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Повече от 15 години група “Мастило” е на сцената – каква е равносметката?
Отговор: Нищо не става лесно, но ако вярваш в това, което правиш и ако обичаш музиката, нещата се получават. Ние се борим много години, защото българският музикален пазар е една непрекъсната борба – не само за публика, но и за оцеляване. Ние сме малка държава, с неголямо по численост население и нещата до продажба от консумация на музика не изглеждат толкова цветущо както в страните с необятен пазар. Теснотата на нашите възможности понякога прави и тесни нашите сцени и нашите изяви. Не се оплаквам, напротив, мисля, че когато един човек се е захванал с нещо, може да бъде успешен навсякъде. Щом сме родени в България и Господ е решил тук да творим, тук и ще го правим.

Въпрос: Забелязва се развитие на българската музика в последните години, все повече таланти успяват да се докажат. Какво мислите за това?
Отговор: Да, мисля, че има голям напредък и особено при децата, които сега се появяват и започват да творят сами. За мен успешните хора, са тези, които сами мислят върху своята музика и своя артистичен почерк. Когато някой друг ти пише музиката, това не е твоята чувствителност, не е твоята артистичност. Хората, които сами си пишат музиката, са на най-верния път. Затова много се радвам на младите изпълнители, които в момента са много популярни и сами правят това за себе си. Стискам им палци. Много харесвам Михаела Маринова. Тя едно от момичетата, в които вярвам, познавам я и смятам, че е изключително талантлива. Тя е и музикант, сама си пише много от нещата.

Въпрос: Каква е ролята на риалити форматите в развитието и откриването на таланти?
Отговор: За съжаление, всички големи звезди, за които ми говорите, са лица, наложени от телевизията. Това са хора, които израстват благодарение на телевизията и на праймтайма на ефира, който те използват. Няма нищо лошо в това, защото талантът заслужава подкрепа, но един артист трябва да знае как да изгради своя образ. В момента, в който е тръгнал, да има като стълба градация нагоре, а не да стои на едно място. Затова тези, които наистина мислят върху своя имидж, върху своите песни, върху текстовете и върху начина, по който се представят, това са хората, които ще се превърнат в бъдещи звезди. Тези, които разчитат на други автори и на някакъв мениджмънт да ги направи по-популярни или разчитат най-вече на ефира, ще се появят за известно време и след това всичко ще залезе. Защото хората усещат тези неща, повярвайте ми.
Българската публика е много сетивна, тя винаги усеща кога нещата са истински и кога нещо не е както трябва. Според мен група “Мастило” се задържа доста време на българския музикален пазар, защото сами си пишем музиката и сами работим върху това, което правим. Надявам се да го правим добре за вас.

Въпрос: Как могат българските изпълнители да пробият в чужбина?
Отговор: Първо е въпрос на геополитика. Това е много сериозен бизнес. Колкото и в България да е наложена поговорката: “Музикант къща не храни”, в чужбина не е така. Най-големите звезди и най-богатите хора са музикантите. Този бизнес е една голяма хапка. Тук отново можем да говорим за това колко малка държава е България и как, за съжаление, от нашият пазар никой не се интересува. Може би по тази причина тук не са се появили т. нар. музикални продуценти или менажери, от които пазарът има нужда и които се занимават изцяло с търсенето на нови звезди, с тяхното продуциране, със замисъл за тяхното издигане на сцената. Това е изключителен бизнес, в който ние все още прохождаме и в който трябва още много да се учим.

Въпрос: Трудно ли се прави качествена музика в България?
Отговор: Не, не се прави трудно. Когато всичко ти идва отвътре и когато смяташ, че това, което правиш е ценно не само за теб, смятам, че нещата се получават. Може да звучи като клише, но според мен, когато вярваш в това, което правиш, то се получава. Може да не се получи от първия път, може първата песен, която си направил, да не струва и да отиде в кошчето на музикалните желания на всички хора, но пък втората или третата, ако вярваш в това, се получава. Има някаква енергия. Изкуството никога няма да спре да бъде изкуство, защото идва от сърцето. Колкото и да е намесен бизнесът в тази работа, хубавата песен така се подушва от публиката, че тя никога не може да бъде забравена.

Въпрос: Много често се говори, че трябва да има квота за българска музика в радиата и телевизиите. Какво мислите Вие?
Отговор: Аз бях един от радетелите на тази идея. С други артисти се срещахме няколко пъти с Комисията по култура в Народното събрание, с редица народни представители сме разговаряли по този въпрос и сме имали тяхното уверение, че ще има законово решение за това българските радиа да пускат повече българска музика. Но, до никъде не се стигна. Самите музикални редактори обаче усетиха, че хората имат нужда от тази музика.
В България е много по-хубаво да си слушаме нашата родна музика, отколкото 12 англоезични песни, които в момента са хит в листата на сезона. Няма смисъл от това. Музиката възпитава у младите хора чувство на стил, вкус, както и начин, по който да се ориентират. Един може да е хеви метъл, друг може да е R&B човек, трети може да харесва класическа музика. Всеки един трябва да направи своя избор, но за това трябва да има качествена и разнообразна музикална среда, в която той да вирее и да се ориентира. В интернет всички могат лесно да намират това, от което имат нужда. Онлайн пространството днес вече е новата медия, от която можем да черпим всичко, което ни интересува.

Въпрос: На какъв език трябва да пеят родните ни творци?
Отговор: Нямам конкретни изисквания за това. Има страхотни парчета на български изпълнители, които са на английски език и много ми харесват. Големите шлагери и хубавите български песни трябва да са на български език, защото на този език говориш, това е езикът на семейството ти, на всички хора около теб и е нормално този език да те вълнува, разчувства.

Въпрос: Какво да очакват феновете ви в бъдеще?
Отговор: Нов албум, нови песни, нови клипове, концерти. Започваме усилена работа в студиото. Надяваме се да сме живи и здрави и да носим на хората само хубави емоции.

Въпрос: Какво послание искате да отправите на света с Вашата музика?
Отговор: Към света? (смее се) Всъщност чрез интернет сме световно достъпни, но в никакъв случай световно известни. На мен ми стига и това, което имаме. Има филм с Джак Никълсън “Колкото толкова” и аз вярвам в този принцип в живота. Към нищо не се стремя, защото искам нещо да се случи, просто се надявам нещата да се случват така, както трябва да бъдат.

Въпрос: Предстои Ви концерт в Ловеч. Разкажете повече за него.
Отговор: Това са четири концерта в края на годината, които ние решихме да организираме, за да се завърна по подобаващ начин на сцената след моята бременност и майчинство. Първият ще бъде във Варна днес – 24 ноември, вторият – в Ловеч, на 6 декември, след това на 10 декември в Плевен и на 17 декември в Пазарджик.
Концертът в Ловеч ще бъде интересен с това, че на сцената ще се качат страхотни музиканти – Васил Вутев – барабани, Краси Тодоров – пиано, Десислав Данчев – китара, моя милост и страхотните момичета от ЛА ТИ ДА, чиито гласове много добре подкрепят и поддържат моя. Получава се действително страхотно изживяване за нас музикантите.
В България има много места, на които да се свири, но, за съжаление, в повечето от тях звукът, сцената, всичко е доста компромисно. Направили сме така, че да се чувстваме добре на сцената, работим с най-добрите озвучители и с най-добрата звукова техника, която може да се намери в България в лицето на Форте мюзик. Зад нас ще има видеостена, на която сме направили мултимедия с 3D мапинг. Тя е създадена специално за този концерт и изключително добре допълва като визия това, което ще чуете като музика. В същия ден в Ловеч е запалването на светлините на новогодишната елха. Малко след това всички от площада могат да се преместят в театъра и да празнуват заедно с нас.

Въпрос: Обещавате истинско шоу. Как избрахте датата – 6 декември, когато е един от най-големите празници – Никулден?
Отговор: В избирането на датата участваше и Общината, с която добре си партнираме. Те изявиха желание концертът да бъде тогава, за да го съчетаем с пускането на светлините и с празника, след хубавата музика хората да могат да отидат на богата трапеза с риба.

Въпрос: С кои песни ще изненадате публиката?
Отговор: Не знам дали можем да ги изненадаме с песни, защото според мен всички хора, които познават група “Мастило”, знаят нашия репертоар. Винаги много им се радвам, защото пеят заедно с нас и знаят най-големите ни хитове като “Прости ми”, “В ръцете ти е най-добре”, “Моите кафеви очи”. Ще изненадаме публиката с това, че песните, особено най-популярните, ще бъдат в различен аранжимент. Направили сме така, че концертът да се изгражда като стълбица нагоре и с всяко следващо парче хората да могат много повече да се движат, да станат от столовете, да потанцуват и да се чувстват добре.

Въпрос: Много време ли е една година прекъсване?
Отговор: На мен не ми се стори много, тъй като дъщеря ми е само на седем месеца. Когато се грижиш за малко дете времето минава много бързо. Това е сладка ангажираност, защото детето ти дава изключителна радост. За мен не е нито бързо, нито бавно, за мен просто е правилният момент – по време на празниците и на хубавите моменти, които идват за хората, и ние да направим няколко приятни концерта, в които да ги забавляваме.

Въпрос: Какви са феновете на “Мастило”?
Отговор: На нашите концерти идват хора от всякакви възрасти. Идват и малко по-възрастни, и такива, които са на нашите години – почитатели, които са израснали и пораснали с нас, както и много малки дечица, и тийнейджъри. Интересното е, че малките деца много ни пеят песните. Непрекъснато ми се обаждат майки, които изпращат дъщерите си на музикални конкурси, за да им дам синбека на различни наши песни. Аз с удоволствие се отзовавам. Така че от всички възрасти си имаме почитатели и публика.

Въпрос: Какво ще пожелаете на ловчалии?
Отговор: Освен здраве искам да пожелая на хората и много спокойствие. Искам да се чувстват добре там, където са. В провинцията хората имат много ценно нещо, което не осъзнават – спокойствието и романтиката са незаменими. Обичайте града си.

1 коментар

  1. Искаш да кажеш ВикиОтМастилоЛи? Ако ме извика за подгряваща групя ще се навия със сиргурност. Обещавам! Има песни както за културни мероприятия така и за некултурни.

Comments are closed.