bez_matna_voda2407131Областният управител Милко Недялков, заедно с кметове Иван Грънчаров и Иван Цаков, както и експерти от ВиК обсъдиха решението на проблема

Проливни дъждове замътват питейната вода на Луковитска и Ябланска община, снабдявани от водоизточникът „Глава Панега“-с.Златна Панега. Разискването за разрешаването на този проблем бе по инициатива на областния управител на Ловеч Милко Недялков. На 23 юли 2013 г. срещата се състоя на място – в село Златна Панега, в присъствието на кмета на община Луковит Иван Грънчаров, на кмета на община Ябланица Иван Цаков,  на Галин Георгиев – кмет на Златна Панега, както и на ВиК представителите инж. Иван Чулев и Румен Петров.

На 3-и юли тази година, поради мътност пъти над допустимата граница, бе  преустановено водоснабдяването в Луковит, както и в шест села от двете общини. Водоподаването е възстановено на 7-и юли.

Установено е, че всяка година при обилен валеж водата се размътва, което я прави негодна за пиене. Специалисти са забелязали, че водата от извор „Глава Панега” става негодна за пиене два-три дни след размътването на река Вит. Това налага спиране на водоснабдяването към абонатите в двете общини. Изследвания са показали, че замътването е от фини механични частици, които не са опасни за човешкото здраве, но могат да доведат до наслоявания по водопреносната мрежа. Избистрянето на водата става за 5-6 дни. По време на режима се измерва нивото на мътността два пъти дневно. Периодично се прави профилактика на водосборния резервоар при „Глава Панега“. В момента водата е напълно годна за пиене.

Водопроводът от с. Златна Панега е построен  в периода 1984-1996 г. Неговият дебит е достатъчен да захрани 28 000 души в селата в градовете Луковит и Червен бряг, както и селата Златна Панега, Беленци, Румянцево, Петревене, Тодоричене. Със западното му разклонение са водоснабдени и 3 села от община Ябланица.

На срещата беше обсъдено изготвянето на мотивиран доклад до Министерски съвет. Той ще бъде подкрепен както от кметовете на засегнатите общини, така и от Областна администрация – Ловеч. Докладът ще отразява параметрите на проблема, както и пътищата за тяхното решение със съответните прогнозни разходи. Възложено бе на инж. Иван Чулев проучването за проектиране и изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, каквато до момента няма построена на територията на област Ловеч. Ще се търсят пътища инвестицията за съоръжението ще бъде от целеви средства. В решаването на проблема, засягащ и гр. Червен бряг, ще се включи и администрацията на област Плевен.

На срещата беше обсъдено и подновяването на съществуващата водопреносна мрежа. Сериозен проблем е състоянието на водопровода Гложене-Луковит заради големите загуби, констатирани ВиК. Спешна е необходимостта от реконструкция на тръбата от водохващането „Видрите“ до район „Боаза“. До 90% са загубите на водопреносното дружество в градската мрежа на  Луковит