В училищния двор на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч на 14 юни 2021 г. бяха раздадени дипломите на завършващите. Общо 169 зрелостници от Езикова гимназия получиха важния документ, като първи бяха отличниците.

Първенец на випуска е Ан-Никол Валериева Мартинчева (отличен успех 6.00), която още преди две години беше обявена за най-добрата ученичка в България по испански език като втори чужд език. Тя получи своята диплома от официалните гости, наградени с грамоти бяха още 27 души за постигнати високи резултати.

Ан-Никол Валериева Мартинчева получи от кмета на Ловеч Корнелия Маринова значката на общината, специален поздравителен адрес и Почетен плакет с надпис „Тук всеки се връща“. Специално обръщение към целия випуск отправи кметът Корнелия Маринова: „За да успявате оттук нататък, ще трябва да бъдете не просто добри, а най-добрите. Трябва да сте решителни, да пазите амбицията и вярата си в това което правите, за да не загубите пътя. Желая ви целеустремеността, която носите, да я запазите, да я градите и надграждате. Продължавайте напред смело, вдъхновено и дръзновено! Добър час! Ловеч и Езиковата гимназия са ваш дом и винаги сте добри дошли тук.“

Директорът Радослав Хитов се обърна към учениците с думите: „Явили сте се на 358 човекоматури, поздравления за високите резултати, защото имате среден успех 5.47. Независимо какво се случва, вие продължавате традициите на първите възпитаници на Американския колеж“.

„Господ на благослови вашия живот и да намерите вашия индивидуален и най-праведен път, пожела Ловчанският митрополит Гавриил, който беше придружен от свещеноиконом Любомир Казашки.

Към младежите се обърна и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч: „Средният успех на випуска по български език е 5.29, така че сте традиционно на първо място в областта. Идвайки насам си мислех, колко малко не достигна на Ан-Никол Мартинчева, само две стотни, за да получи национална диплома. Малко не достигна на Стефан Федерчев, само две точки, за да има сто, пълен брой по матурата по английски език. Колко малко не достигна на випуска, за да нареди сред първите десет училища в страната“, каза Еленко Начев. Той благодари на учениците за усилията, които са положили да учат в електронна среда.

Участниците в ученическата пиеса „Вчера“ пък предадоха символичния театрален огън на следващия випуск.

До 24 юни и другите шест училища в Ловеч ще раздадат своите дипломи.