Тържествено днес бе отбелязана 85-ата годишнина от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче, както и 179 години от рождението на Апостола. По този повод в село Къкрина, община Ловеч, бе предвидена богата програма.

„Да помним и почитаме делото на Васил Левски не е достатъчно!, каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че „българският народ с трепет изучава, разгадава, опитва се да проникне в загадката на Апостола. Изучаваме го в училище и вкъщи, а художници, поети, режисьори постоянно се стремят да го обхванат в творбите си.  Учени, историци и биографи издирват и подреждат частица по частица, възстановяват неговия живот и дело.“

По-нататък кметът на Ловеч подчерта, че Васил Левски пръв сред българските водачи разбира,  че  да сме равни с другите европейски народи, това зависи единствено от нашите  собствени задружни сили!  Пак той пръв осъзнава,  че ако народът силно жадува  своето освобождение, той  не  трябва да се уповава на Великите сили, а сам трябва да организира въстание срещу турския феодално-деспотичен гнет.

В тържеството край ханчето-музей се включиха още депутатът Антон Долапчиев, областният управител Ирина Митева, Ловчанският митрополит Гавриил, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на партии, на училища, граждани. Много ловчалии се възползваха от безплатния превоз, осигурен от Общината, и посетиха богатата на събития програма.

След поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Левски, гостите разгледаха обновената експозиция на музея. За промените говори директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова. Във всяко от помещенията има нови моменти, които „оживяват“ атмосферата и пресъздават духа на онова време, когато Левски на 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция. Използвани са аудио-визуални средства, чрез осветителни тела е имитиран огън в джамала, по стените има нови портрети на Васил Левски, Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца, както и факсимилета от документи. Посетителите могат да гледат и документални филми на видеоекран.

В близост до ханчето, на площада, пък има специална стена, която чрез картини разказва за случилото се тук през 1872 г.

Тържествата продължиха в препълнения салон на местното читалище. Там бе прожектиран 30 -минутен ням документален филм, чиято последната част е посветена на откриването на ханчето. Филмът е дело на оператора Христо Константинов („Улични божества“) и представя тържествата през 1931 г. в София, Плевен, Ловеч до Къкрина.

След прожекцията местната певческа група изпълни народни песни, а във фоайето на читалището бе уредена етнографска изложба.

Програмата за 18 юли продължава в 18 часа в приземния храм “Въведение Богородично” при катедралата “Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч, където ще има заупокойна лития, а след това концерт на квартет “Светоглас”. През целия ден на площад “Екзарх Йосиф Първи” пък гостува  пътуващото читалище “Бащино огнище” от София, което представя реликви от Възраждането. Ще го познаете лесно, защото автобусът е изрисуван с лица на български герои.