Снимки: Детелина Иванова, текст: д-р Дарина Петрова

Представители на туристическо дружество „Стратеш“, Ловеч за пореден път взеха участие в националния, високо – планински поход ­ 100 км. за 24часа по главното Старопланинско било с четирима свои екстремни туристи: Детелина Иванова и Цветомир Цолов/ 6 поредни участия/, Петя Николова  / 4 участия/ и Петър Петров.

Походът се провежда за 16 – та поредна година. Организатор е Станислав Стоилов. Стартът бе на 27.07.2018 в 05:00 ч.  от х.Мазалат, а финалът – на х.Ехо. Очакваха се над 100 човека и въпреки мрачните прогнози за дъжд и гръмотевични бури, това събитие, добило голяма популярност, събра 59 участника, а до финала стигнаха 34, сред които и 4-мата наши туристи. Заслужават поздравления! И специално Петър Петров, който като дебютант се справи отлично, изминавайки разстоянието за 12 часа. Времето беше променливо, валя дъжд на връх “Ботев”, изля се порой на х. Добрила, наложи се изчакване поради мъгла и гръмотевици, сподели участничката Детелина Иванова.
Маратонът 100 км. за 24 часа е сериозно изпитание за физическата и психическа подготовка на участниците, свързано с преодоляване на стръмни терени и големи разстояния по билото на Балкана в рамките на едно денонощие, включващо горещ юлски ден. Цитат от организатора, за да се даде яснота за този поход: „Искам да обърна внимание, че това не е състезание. Не напразно навсякъде думата поход е акцентирано удебелена. Ударението при това мероприятие е върху издръжливостта, духа и волята. А не върху скоростта и състезателния характер.“