turisti2706141Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

В края на юни Туристическо дружество “Стратеш” – Ловеч, проведе традиционния си 5-дневен поход в Родопите. 50 души от всички възрасти взеха участие в него.

Първа спирка по пътя ни беше античният, древен и млад Пловдив. След него – 300-метровата, красива, енигматична скала на Белинташ – култов обект от времето на траките. Разходката ни в мистичните Родопи продължи в най-високо разположената света обител в България – Белочерковския манастир “Св.св.Петър и Павел”, построен на около 1650 м. н.в. Основаният през 11 век храм е изцяло от бял ломен камък и дава името на околната местност – Бяла черква.

Първа нощувка – в хижа „Чернатица“, разположена сред пъстра поляна и борови гори на едноименния рид. На втория ден дълъг преход в слънчев ден до хижа „Персенк“. Настанени бяхме в удобни бунгала сред пъстри бордюри от диви цветя. На третия ден поехме по един от най-ранните търговски пътища, прекосяващи Родопите през периода на І хилядолетие преди Христа – античния път Авдира – Филипопол – Истрос. В средата на І в. сл. Хр. това търговско трасе, използвано близо едно хилядоление от траките и елините, е превърнато от римляните в път със солидна каменна настилка. Минахме по 5-километров добре запазен фрагмент от този път до местността „Глухите камъни“ и чухме приказните легенди от нашия водач Светослав Генков. Следобед достигнахме каменната хижа „Изгрев“ с великолепна гледка към обсерваторията „Рожен“ на хоризонта. Вечерта накладохме голям огън и любимите ни планинарски песни огласиха юнската нощ.

Последният ни преход – на Еньовден – 24 юни, започна в ранна утрин с ходене по роса, бране на букети от билки и плетене на венчета. По пътя за Пампорово минахме през красивата поляна „Мечо гробе“ с прекрасна гледка към Широка лъка и Гела. Едва стигнали хотела, веднага поехме към Националната обсерваторията „Рожен“. Там посетихме с водач астроном подкуполната зала на големия телескоп и се разходихме по панорамната тераса на 6-ия етаж с прозрачен под и великолепни панорами във всички посоки. Вечерта в Пампорово ни очакваше подготвената от Диана Банчева изненада – вълшебната родопска музика в изпълнение на Тодор Тодоров, ръководител на оркестъра “100 каба гайди”, и Аглика Каменова, солистка на оркестъра.

В последния ден на път за Ловеч посетихме големия храм на Тракийския култов комплекс при Старосел и известните от древността минерални извори и стени на Хисаря, древния Диоклецианопол.

Петте пъстри дни на похода минаха като вълшебен миг.

Предстои ни среща с Великата Рилска пустиня в средата на юли.