budki1110132Павлин Иванов

Градската ни администрация има европейски претенции. Толкова много спечелени проекти, блестящо работеща многочислена структура „Проекти и програми“. Повече от идеално управление на средствата на европейските данъкоплатци, т.е. ние – само 800 000 -900 000 лева са ни глобите, които същите ние – данъкоплатци ще платим заради нечии грешки.

Градската администрация неспирно пропагандира, че Ловеч е добра туристическа дестинация и добро място за живеене. Грандиозните идеи бъкат и се развиват с бързината на птичи грип. Поредното доказателство е намерението на ловешката управа да превърне Покритият мост в улица на занаятите, като цели два търговски обекта намиращи се на емблематичното творение на Колю Фичето ще правят нещо си.

Е как да не си сложа крилца и да не пърхам от радост, когато моят град цъфти и вързва, а?

1150831_10151518344697191_58274507_nХубаво е, драги читатели, да знаете, че висшата администрация ходи често в чужбина. Било то по изключително полезни работни срещи, от уважение към побратимените ни градове, да ни представлява пред света. Т.е. вижда свят, а и света вижда нас.

Дотук добре! Поне така изглежда като предпоставки, нали? Няма нищо, което да ни спре към светлото бъдеще и по-добрият като количество и качество живот, за които всички си мечтаем.

Ще се върна към туризЪма, като източник на свежи пари и начин на употреба.

В Ловеч развиваме целенасочено една много успешна ниша, от която всички глезени западняци бягат или не оценяват по достойнство и потенциал за печелене на пари .

budki11101311Къде според вас, претенциозният, задоволен и разглезен западняк, може в реални условия да си почупи токчета, крака и други придатъци на човешкото тяло така добре, както по „пешеходна зона“ в Ловеч? Та туристически Ловеч им предлага лиспващи плочки, дупки, откраднати шахти и всякакви други инфраструктурни хитринки. Найс, а?

Никой не се е сетил да предлага тази иновация за скъпите туристи.

Ловешката управа се е погрижила на централната си улица да покаже“ на живо“ история на вестникопродаването. Когато любопитният турист, изминал хиляди километри се разхожда, съвсем безплатно при това, му е осигурена историята. Да се пребиеш с кеф в нея чак.

budki11101314Толкова стари, орисувани, грозни и неработещи будки, при това в центъра на бележитият евроград, надали може да се видят. Съвсем дребен проблем е, че договорите на почти всички „исторически паметници – будки“ са изтекли много отдавна и не е ясно дали плащат наем, а ако случайно да, на какво основание. Но това са дребни нещица. По-важна е грижата за туриста, който е добре дошъл.

Не мога да пропусна и туристите любители на животни, които месеци преди посещението си в Ловеч, резервират места в препълнените със себеподобни ловешки хотели.

budki1110139Ако ми кажете в кой град, добра туристическа дестинация в Европа има подсигурено, като част от туристическият тур, хранене на бездомни маркирани кучета с баничка или кебапчийска питка, ви признавам. Друго остроумна атракция, която местната власт предлага по линия на този вид туризъм е сладко малко, непредизвикано дращане със зъбки по туристическите крачета. Да се умили човек, наблюдавайки тази атракция. Само като си представя как Ибиса (но не в онзи смисъл, а острова – бел.р.), Майорка, Барселона не са се сетили да пуснат глутници кучета по широките си и красиви крайбрежни булеварди, чак им се чудя как събират по 12-14 милиона туристи годишно? Ще ми се гонят с бикове? Ама, моля ви се! Къде по интересно ще бъде да ви гони гладна глутница бездомни кучета!

Няма как и да не се върна на Покритият мост. Ама как разни италианци, които били измислили ренесанса не са се сетили да сложат на Моста на въздишките във Венеция магазинче за колелета! Сигурно много им се е искало, но мястото на техният мост е било малко, та за това.

stratesh505131Ловеч предлага и друга забележителност – супер зона за развлечения наречена парк Стратеш. Не знам какво не им харесва на туристите? Има си всичко – полуразрошено езеро без вода, шандраванчета без шадравани, алеи с дупки, неподдържано и мръсно. Какво повече искат западните разглезеняци?

Да не говорим, че специално за префърцунените евротуристи са проектирани и изпълнени десетки сгради като строителни атракции – първи етаж бяла дограма, ярко червена изолация. Втори етаж – естествен соц. Трети кафява дограма, турско синя изолация. Четвърти етаж – отлюпена замазка до панел.

Е къде може да се види такава грижа за туриста, при това БЕЗПЛАТНО.

Като прибавим традиционните чудеса – стъпала на равно място, Мост за никъде, река без вода, гора в речно корито, пропаднал мост и старинен квартал в нов стил, не виждам какво не му харесват западните туристи.

Мисля, че проблема е в рекламата. Затова, предлагам, да съберем пари и да изпратим кмет, заместници, директори на дирекции, съветници и всички властимащи да презентират нашият красив Ловеч в чужбина като изключителна туристическа дестинация. Това трябва да стане скоро, защото идват избори и ще вземе да спечели някой, който ще съсипе всичко градено с толкова мързел и некомпетентност.  

 

А само като си помисля, че всичко може да бъде различно ..

6 коментара

  1. дебелия ми не гледаи булките по високото ами си гледаи вкраката..
    стар проблем са ни само кучетата ама и него ще решим като пуснем 10на гладни сириеца в халите

  2. В центъра на Ловеч в момента е актуална песента “камъните падат, падат от небето”. Плочките са укрепени криво-ляво /след като загубих след шут на една от тях нокътя на левия палец това е слаба утеха/, но винаги трябва да сме нащрек с едно на ум и светеща лампичка “внимание, падащи предмети”.

  3. природата си свърши работата и в центъра на ловеч – след като през 1986 г. /при социализЪма/ беше направена настилката, сега почти всички плочки са разкъртени или счупени от камионите на ЕКО. ако дойде чужденец, ще се чуди как да мине през града, без да се спъне и да си счупи крайник. а иначе общинските съветници /начело с един пишман-блогър/ си вземат заплатите, даже чувам, че и безплатни дърва им дават, сякаш са социално слаби, но за ремонт на пешеходната зона никой от тях и не си помисля – дежурно “няма пари”…

  4. Природата си знае работата на неповторим творец. Най-лесното е тя да сътвори нещо уникално, а някой тарикат да сложи бариера, за да събира пари от всички желаещи да се полюбуват на красотата и. А тя е на всички и за всички.

  5. Author

    Ако кажа, че съм изненадан от типа коментар на Анонимен, значи ще излъжа. Това е начин на мислене и без значение, че не го изповядвам, го разбирам и уважавам.
    Всеки си носи кръста, Анонимен и би трябвало да си върши работата. Плюене означава да изпопачаваш истината. Популистко е да обещаваш, без да имаш идея да изпълниш. И за двете, някак си не се виждам в полето на виновните.
    Имаме кмет и общински съвет. Всички тези позиции са изборни. Т.е. някой се е сметнал за достатъчно грамотен, способен, интелигентен и подготвен за тях. Това са хората, които трябва да предлагат добри решения, които да реализират при това успешно. Ако не могат по някаква причина, са свободни да кажат “Извинявайте, че не се справям. Надценил съм се, затова си подавам оставката. Нека някой друг, по-добър от мен работи.” Просто е.
    Моята работа е да алармирам, показвам, разтърсвам, търся, информирам ..
    Въпреки това, до скоро участвах в обществени обсъждания, подавах предложения. Оказа се, че всички те прашясват някъде по бюрата и аз и хората, с които работя сме си загубили времето.
    Почти всичко обаче, което сме предложи се случва, макар и след време, но по един доста извратен начин.
    Лично аз не вярвам в капацитета на днешната местната власт, във уж желанието й за вслушване, в декларациите й за това, колко добре и качествено живеем и т.н. Когато бъде наритана веднъж и завинаги, всичко ще бъде различно. А това ще стане!
    А дали ще стане скоро или не толкова скоро, не, че не е важно, но истински важното е, че този град трябва и ще бъде различен.
    Надявам се, че съм отговорил изчерпателно.
    Павлин Иванов

    P.S. Забравих нещо важно. Забележителността може да бъде и купчина камъни насред полето. Стига да има кой да разкаже подходящата история. Забележителност не може да бъде исторически или културен обект, който не носи в себе си съдържание.

  6. Добре си описал проблемите.
    Предложи някакво решение, иначе е лесно(и популистко) да плюем.
    Каква друга забележителност освен Деветашката пещера имаме, да покажем на туристите?

Comments are closed.