vlevskitr5021412014 година за СОУ „Васил Левски” в Троян ще бъде година на три юбилея. Патронният празник на училището, който по традиция се отбелязва в навечерието на 19 февруари, ще премине под мотото „70 години с името на Левски”. На тази дата ще бъде почетена 141-годишнината от гибелта на Апостола и ще бъде отбелязана 70-годишнината от приемането на Васил Левски за патрон на училището.

Патронният празник на троянската гимназия и тази година ще бъде съпътстван по традиция с много инициативи. Те ще започнат още на 5 февруари с математически състезания, състезания по английски език, информационни технологии и география. В рамките на програмата на юбилейния празник ще се проведат  традиционните инициативи: общинското състезание ,,Аз пиша грамотно”, което през настоящата година ще има своето седмо издание; ще се проведат конкурси за лични творби – литературен – стихотворение, разказ, приказка  или есе върху една от двете обявени теми: „Моят ученически спомен” или „…и България ще блести и свети…” (В.Левски)”, фотоконкурс „Моят ученически спомен”, конкурс за училищно лого и слоган, както и за рисунка „Левски през детските очи”.

На 17 февруари  ще се проведе и час на класния ръководител на тема „Дейността на Левски в Троян и Троянско”, а в 5а и 6а класове темата ще бъде „Историята на моето училище”, като за подготовката на този час ще има извършена значителна изследователска дейност от самите деца. За първи път във всяка класна стая ще бъде издигнат националният флаг, както и знамето на училището, а всеки учител и ученик ще получи значка с лика на Апостола.

Подготвят се и поредица от спортни състезания и туристически прояви. Най-малките ще участват в надпреварата „Лъвски скок” и ще редят пъзели заедно със своите  родители, ще има турнир по тенис на маса, а както всяка година училището ще участва и в турнира по футбол на ОУ „Васил Левски” в Ловеч. И тази година се предвижда провеждането на традиционния поход „По стъпките на Апостола”, а новото в програмата е демонстрационният приятелски баскетболен мач между отборите на БК „Левски” – София /кадети/ и на СОУ „Васил Левски”. Ученици от училището ще се включат на 23 февруари и в традиционния крос до Троянския манастир, организиран ежегодно от Община Троян, общински комитет „Васил Левски”,  СК по ориентиране „Хемус” и СОУ „Васил Левски”.

„Европейските измерения на идеите на Васил Левски” ще бъде темата на младежката дискусия, организиран от Ученическия съвет и Информационния център Европа директно-(EUROPE DIREKT)-Враца, като програмата включва и среща на учениците от СИП –История с родственицата на Левски Христина Богданова.

В дните на патронния празник ще бъдат открити  обновеното фоайе на третия етаж по проект на Училищното настоятелство „Със знания и стремеж към бъдещ успех”, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, както и обновената с 15 нови терминални работни места компютърна зала 203 по проект, финансиран съвместно от училището и от НП на МОН „ИКТ в училище”. Предстои официалното представяне и на членството на училището в Майкрософт ИТ Академия.

Учениците и учителите от професионалните паралелки „Организация на хотелиерството” подготвят третата си по ред гурме-вечеря.

Директорът на училището Розалина Русенова подготвя заседание на Педагогическия съвет.  На него се предвижда обсъждане и приемане на Стратегия за развитие на училището 2014-2020 година, както и приемане на „Символ – верую на училището” – етичен кодекс на общността и ценности, около които се обединяват учители и ученици. 

Изложба с рисунки, ИТ проекти и фотографии подготвят още възпитаниците на СОУ „Васил Левски” на 18 февруари.

Патронният празник на гимназията ще завърши с Тържествена вечер – поклон пред паметта на Васил Левски под надслов „70 години с твоето име, Апостоле”.

На 19 февруари ученици и учители от училището ще се включат в общоградските прояви в памет на Апостола: панихида за йеродякон Игнатий в църквата „Св.Петка” и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметната плоча на хана на Васил Спасов, където Дякона е отсядал при посещенията си в Троян.

Ще бъде създадена и Фейсбук страница на училището „Съкровищница от училищни емоции”, в която днешни и бивши възпитаници, учители и родители ще мога да споделят снимки, спомени, интересни случки.

През май/юни т. г. троянското средно училище ще отбележи и 75 години Пълна смесена гимназия –Троян и 75 години от завършването на първия ѝ випуск, а през септември, на първия учебен ден за новата 2014-2015 година,  ще се честват  50 години от построяването на настоящата училищна сграда.

Всички тези годишнини ще бъдат превърнати в тържество на стремежа на училището за развитие и съзидание, за създаване на отлични условия за възпитание и обучение на децата, в празник на таланта им, но и в почит и уважение към всеки, спомогнал по един или друг начин да го има школото, да се развива, да възпитава будни граждани на Троян, всеки от тях допринесъл за развитието на града си.