ezikovadebati2403152

Жанина Илиева

След безапелационен успех на турнира по дебати в Благоевград на 21 и 22 март тримата възпитаници на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ Мая Тодорова, Камелия Газдова и Преслав Въчев спечелиха квота за участие в международното състезание по реч и дебати в Далас. Те ще представят страната ни и Фондация BEST – Български турнири по английска реч и дебати.

Турнирът в Благоевград бе трети за годината и квалификация за квоти на ученици за участие на международното състезание в Далас, щата Тексас, през лятото. До участие бяха допуснати само ученици на 9-те най-добре представили се училища за сезона от общо 36-те в мрежата на фондацията. Учениците на Езиковата гимназия взеха първи места в двете категории – „Дуо“ и „Реч“.

В категория „Дуо“ Камелия Газдова от 11 „б“ и Мая Тодорова от 11 „г“ взеха първо място с невероятното си театрално изпълнение и не оставиха шанс на другите финалисти, каза Пейо Пеев, преподавател по английски език и ръководител на отбора. В категория „Реч“ Мая Тодорова отново зае първо място, което осигури право на втория в подреждането да получи квотата за участие в състезанието в САЩ. Това е също състезател от Ловеч – Преслав Въчев от 11 „е“, който изнесе реч на безупречен английски за неспособността на някои хора да водят интелектуален разговор. ezikovadebati2403151Перфектно представилият се отбор в Благоевград включваше още Ина Георгиева 10 „д“, Аня Ганева 10 „г“, Натали Илиева 10 „д“, Преслава Костова 11 „г“, Павлен Аврамов 11 „е“, Симона Стефанова 10 „д“. За турнирите отборът се готви от началото на учебната година с основна помощ от преподавателя по английски език Джейсън Сайфред, каза Пеев. Той благодари и на Клеър Сагстюен, която прелетя от Минесота до България, за да подкрепи отбора на Езиковата на турнира в Благоевград. Клеър работеше в продължение на две години с ученици от Гимназията за чужди езици в Ловеч по реч и дебати на английски език и е една от учредителите на фондация BEST. След отпътуването си за САЩ тя продължи да помага на отбора от Езиковата, като водеше тренировки по скайп.

Мая и Камелия за втори път отиват в САЩ за участие в това международно състезание, след като миналата година отборът на Езиковата спечели турнира по дебати в Благоевград и стана шампион на сезона.

Следващият турнир, в който ще участва отборът по дебати, е на 25 април в Бургас.

2 коментара

  1. Успех!

    П.П. Без преподаватели може- без PR не може..

  2. Браво на децата и успех в САЩ! Направете каубоите на пух и прах, та да си глътнат граматиката.

    П.П.: За да бъдем отново подробно информирани как е протекло състезанието в Далас, предлагам да вземат със себе си и пиарката на училището.

Comments are closed.