denrozovaflanelka2502152Учениците и колектива на Професионалната гимназия по механоелектротехника – Ловеч отбелязаха Деня на розовата фланелка, който е световен ден за борба с тормоза в училище. Всяка последна сряда на месец февруари се организират различни инициативи, които изразяват позиция за неприемане на тормоза.

Във фоайето на Механото беше поставена розова фланелка, върху която имаше информационни материали под мотото „Тормозът спира тук”. Всички ученици носеха розови стикери под формата на фланелка с надпис „НЕ на тормоза, но НЕ за ден!”. Учителите, а и много от учениците носеха розови дрехи в знак на съпричастност.

Учениците от ОУ “Христо Никифоров” също казаха “Не” на насилието. Те се включиха в Световния ден за борба с тормоза в училище, като се облякоха в розово в знак на съпричастност към проблема и отправиха послание за доброта, човечност, обич и толерантност.

denrozovaflanelka2502151От БЧК Ловеч съобщиха, че ха 24.04.2015 г. на ученици от ХI клас при ПГМЕТ –  гр. Ловеч бе изнесена лекция от доброволците Николай Георгиев и Павел Вълчанов при БМЧК от клуб Ловеч на тема “Агресията в училище”. Младежите с интерес изслушаха основните фактори причини за агресията в училище и как, видовете агресия, фактори и причини за агресивно поведение, симтоми за агресивност, как да реагираме и избягваме ситуации на агресия и при нужда кам кого да се обърнем. Дискутираха се проблемите относно повишаване на агресивното поведение сред учащите и начини за намаляване на агресията.

Обучението е част от програма за мониторинг и превенция на насилието в училище, който бе иницииран и популяризирано провеждането му за първи път в България на 29.2.2012 г. като ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА- Световен ден за борба с тормоза в училище.Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като “Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.