В тримесечен срок  ощетените работници могат да претендират за обезщетения от Фонда за гарантираните вземания, съобщи МИТКО МИТЕВ,  Директор на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч

„Технокороза“ АД и „Силва маш“ ЕООД, които през есента на 2019 г. прекратиха производствената си дейност, а техни работници и служители останаха без заплати, са обявени в несъстоятелност с решения на Окръжен съд – Ловеч, вписани в Търговския регистър от 01.07.2020 г. На дружествата са назначени и временни синдици. Решенията откриват възможността на ощетените работници да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, за да получат обезщетения за дължимите им суми.

Въпреки че молбите за иницииране на производства по несъстоятелност на двете дружества не са подадени от Инспекцията по труда, а от други кредитори, областната дирекция на Агенцията пое ангажимент да проследи развитието на делото и да информира своевременно ощетените работници при решение, за да се възползват те от правото си да се обърнат към Фонда. Според Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, те могат да подадат заявления за обезщетения от Фонда в тримесечен срок от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за обявяване на дружествата в несъстоятелност. Фондът се администрира от Националния осигурителен институт, откъдето работниците могат да получат повече информация за процедурата по изплащането им.