Тази неделя, на 17 март, ще отбележим 19-то издание на празника Сирни Заговезни в град Троян. Организатор на общоградското събитие е Народно читалище „Наука“, съвместно с Община Троян. Празникът има за цел да съхрани автентичните местни традиции и да събере заедно жителите и гостите на града.

В 15.30 ч. Кметът на Общината Донка Михайлова и участниците в карнавалното шествие ще си поискат прошка. По традиция Михайлова ще почерпи гостите в кабинета си с направена от нея баница и вино. В 16.00 ч. празничното шествие ще се отправи към поляната пред блок „Капинчо“. Около 16.30 ч. обредният огън ще бъде запален от Кмета на общината и председателя на Читалище „Наука“. Събитието ще продължи с възстановка на обичаите: „Искане на прошка“, „Амкане“ и специфичното за района въртене на уруглювици. Ще има още прескачане на огън, скачане с чували, както и състезание по дърпане на въже.

В празничната програма участие ще вземат Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, Фолклорен ансамбъл „Траяна“, Вокална студия „Усмивка“ и Дамски камерен хор към НЧ „Наука“ – Троян.

Фолклорната програма ще продължи с концерт на народната певица Боряна Карпузова и оркестър „Щуро маке“.

 

Заповядайте, за да отпразнуваме заедно този български празник!