kinokosmos2804161Тази вечер от 19.00 часа е откриването на кино „Космос” в Ловеч. Официален гост ще е първият български космонавт Георги Иванов. Поканени са и актьорите от един от най-новите български фирми „Каръци” – Елена Телбис и Георги Гоцин. Своеобразни домакини са областният управител и кметът на Ловеч. След официалното откриване е прожекцията на фирма „Каръци”.

Инициативата за това отново в Ловеч да има кино е на трима състуденти – Павел Павлов, Ивайло Коцев и Цветомир Матев. Те са учили заедно кинорежисура в Благоевград, до този момент са правили филми, а сега ще ги разпространяват.

„Ще заложим на разнообразна програма, ще показваме всички най-нови световни заглавия, които излизат, български филми, европейско кино. Опитваме се да направим по-интересна палитра, в която всеки да намери нещо за себе си. Предвиждаме да има и премиери на български фирми, които да се случат първо в Ловеч”, заяви Цветомир Матев.

kinokosmos2804162По думите му по проекта за създаване на кино в Ловеч са започнали да работят преди шест месеца. Получили са подкрепа и пълно съдействие от Областна администрация, която е техен наемодател на салона, както и от Община Ловеч.

„Най-голямата болка в Ловеч е, че няма кино вече повече от 15 години. Това едновременно е бизнес инвестиция, но в същото време искаме и да създадем социален проект, който да повдигне самочувствието и културния живот на ловчалии. Инвестицията, която правим, е голяма и се надяваме да се възвърне. Киното ще продължи да функционира докато има интерес към него. Ние го създаваме и се надяваме хората да го оценят и да го подкрепят”, казва още Матев.

Той разказа за още една идея на тримата младежи – да сформират кино школа за ученици и млади хора. Те ще се учат на кино от популярни актьори, които в момента играят и снимат различни сериали. Ще учат актьорско майсторство, режисура, операторско майсторство. В края на този работен процес ще създадат филм, който след това ще могат да видят на голям екран.

Школата се очаква да стартира септември и ще е няколко месеца.

6 коментара

  1. Kakvo im beshe losho na starite kina v Lovech che sega da ima novo nachalo na kinoto v Lovech!Ostava da otkriete i horata v tozi grad!

  2. Тези момчета наистина стават!Браво!
    Значи можело и в България ,че даже и в Ловеч да се прави бизнес.Ако си БЪЛГАРИН,ако милееш за страната си и за града си.Ако се захващаш с това,от което разбираш и си изучавал.Ако мислиш не само за едната гола печалба,а за общуване,за култура,за другите,които се опитваш да подготвиш поне до твоето ниво.Ако просто си един добър ЧОВЕК.
    Такива младежи заслужават да ги подкрепим.Дано не ги разочароваме.
    И цените са по-добри от тези в Плевенското кино,а и няма да пътуваме до Плевен и така да оскъпяваме още повече билета с разходите за транспорта.
    Хубаво,че ще има и български филми.
    На добър час момчета – на вас и на ловешкото кино!

Comments are closed.