obs100613BПавлин Иванов

С пореден гаф на избраният по предложение на Юнал Мастънов и с гласовете на съветниците от БСП – Председател Тихолов, започва работата си Общински съвет новият сезон, след месец без заседания.

Този път, като част от новият ред, който бива налаган смело от адвоката е нарушаването на Закона за местното самоуправление.

Със своя заповед № РД-07-129 от 7.08.2013 г., областният управител Милко Недялков върна за ново разглеждане спорно решение на Общински съвет Ловеч, а именно решението, с което съветниците дадоха съгласието си, кмета Казанджиев да сключи писмен договор за адвокатска правна помощ по отношение на наложената финансова корекция за близо 800 000 лв. на Община Ловеч по големия проект, по които бяха ремонтирани бил. „България“, бул. „Мизия“, Баш бунар и т.н.

Председател Тихолов би трябвало да е чел и да знае, че съгласно чл.47 ал.7 от ЗМСМА, върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и се разглежда от общинския съвет в 14-дневен срок от получаването му. Определения от закона 14-дневен срок е ПРЕКЛУЗИВЕН срок в който задължително трябва да се упражни субективното право и в този срок общински съвет на свое заседание следва да разгледа върнатото от областен управител решение. Срока започна да тече от деня на възникване на субективното право – 07.08.2013 година и изтече 21.08.2013 г..

Но за пореден път избора на ДПС и БСП за председател на Общински съвет Ловеч, грубо погази закона и не си направи труда да свика заседание, както разпорежда ЗМСМА.

Тук отговорността е лична на съветник Тихолов, който зае преди 2 месеца високият пост и не спира да прави гафове в ролята си на Председател.

 

Историята има и продължение. За капак, гореспоменатият човек е вкарал в комисии точка „Предложение относно допускане кмета на Община –Ловеч да договаря възнаграждение за правна защита срещу определената от УО на ОП”РР” корекция на верифицираните разходи по проект ”Подобряване на физическата и жизнена среда в Община Ловеч” – ново обсъждане на върнатото за тази цел със заповед № РД-07-129/07.08.2013 г.на Областен управител – Ловеч Решение № 433/25.07.2013 г.“.

 

Няма нищо, че срока по закон е минал, няма нищо и че не си е изпълнил задължението да свика заседание.

Но за сметка на това, на повечето съветниците, които не са си чели дори основния нормативен документ – ЗМСМА, не им пука и смело натискат ли, натискат копчетата и гласуват както им дойде, само мир да има и кмета да е доволен.

 

В следващите дни „Ловеч днес“подробно ще ви запознае с хронологията по случая с глобата от 800 000 лева, за да видите, как, кой и защо дълго премълчава неудобните факти,а в резултат, парите ще ги платят всички жители на община Ловеч. Затова и на кмета и съветниците им е спокойно – има много, много балъци, които плащат за всяка грешка на местната власт.

6 коментара

  1. Уважаеми г-н Пеевски, в предлаганото от Вас “благородно съревнование” за най-тъпо и нагло Решение между общинските съвети на Троян и Ловеч аз Ви предлагам да включим и заповеди и писъмца на областен управител на област Ловеч.

    През последните два месеца ми се посъбра доста кореспонденция с Него / дори вече имам две заведени дела в ЛАС срещу областен управител за отказ за достъп до обществена информация/.

    По мое скромно мнение областен управител е фаворита в това “благородно съревнование” най-вече с писмото което днес получих от Него и за което ще пиша много скоро….

  2. Г-н Заверджиев, ако желаете, може да направим едно “благородно съревнование” за най-тъпо и нагло Решение между общинските съвети на Троян и Ловеч.

    Ето, “хвърлям ви ръкавицата”. На юлската сесия ОбС Троян избра А.Балев за председател на ОбС и му определи САМО 4 часа работно време за ЦЕЛИЯ месец, с възнаграждение за САМО тези 4 часа – половин кметска заплата. С това А.Балев стана най-високоплатения чиновник в Р.България. Не става ясно обаче кога ще ги работи тези 4 часа, защото в Община Троян няма нощна смяна, а председателя Балев все пак е на пълен щат по КТ в една троянска гимназия и до 17 часа е зает с училищни дела.

    Вие сте на ход, г-н Заверджиев 🙂

  3. Поредния диамант в короната на ‘великите’ решения на общински съвет. С решение № 430 от 25.07.2013 година общинските съветници по предложение на своя председател изменят своя правилник, но въпросното изменение не води до никакви последствия тъй като общинските съветници не са определили от кога влиза в сила това изменение и реда за обнародването му.
    Въпроса е: Кога ще решат да допълнят решението си общинските съветници за да може да влезе в сила изменението направено през юли месец?

  4. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ

    Препис-извлечение от
    Протокол № 32/25.07.2013 г.

    Р Е Ш Е Н И Е № 430
    от 25 юли 2013 година

    Относно: Предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година.

    След като обсъди предложение с вх. № ОС-479/18.06.2013 г. от председателя на Общински съвет – Ловеч; взе предвид т. 17 от становище с вх. № ОС-572/18.07.2013 г. на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси; на основание чл. 23, ал. 2, във връзка и с ал. 3 от ЗМСМА, с 24 гласа „за”, без „против” и 3 „въздържали се”, Общински съвет – Ловеч
    Р Е Ш И :

    1. Изменя Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година, както следва:
    § 1. В чл. 15, ал. 4 към досегашния текст се поставя запетая вместо точка и се прибавя текста „, с мнозинство повече от половината от състава на Общинския съвет.”
    § 2. В чл. 21 ал. 3 отпада, а в ал. 4 създава нова т. 2 със следното съдържание: „2. Председателства заседанието на Общински съвет, когато се обсъжда дейността на председателя или има условия за конфликт на интереси.” и останалите точки се преномерират.
    § 3. В чл. 22 ал. 1 след думите „постоянните комисии на съвета” се добавя текста „и по един представител от всяка политическа партия или коалиция, непредставена в председателския съвет.”
    § 4. В чл. 72, ал. 1 след думата „председател” се поставя вертикал и текста „зам.-председател, определен по реда на чл. 23, ал. 4.”
    § 5. В чл. 76 в ал. 1 последното изречение се заличава.
    § 6. В чл. 79, ал. 6 след думите ”кметът на общината” се добавя текста „или председателя на Общинския съвет”.
    § 7. В чл. 83, ал. 2 се допълва с нова т. 9: „ред за провеждане на заседанието (открито или закрито) на отделна/отделни точка/точки от дневния ред”.
    § 8. В чл. 95, ал. 1, ал. 2 и ал. 5 и в чл. 96 след думата „председателя” се добавя „/председателстващия”.
    § 9. В чл. 103 към ал. 1 се добавя текста: „Не се допускат в дневния ред на заседанието на Общинския съвет въпроси, неполучили положително становище поне в една от постоянните комисии.”
    В чл. 103, ал. 3 точката в края се заменя със запетая и се добавя текста: „,освен ако са внесени за разглеждане по правилата на двадесет и четири часовата процедура по чл. 79, ал. 6 от този Правилник”.
    § 10. В чл. 104 в ал. 3 се добавя ново изречение: „Председателят може да изиска направеното устно предложение да бъде представено на заседанието в писмен вид”.
    § 11. В чл. 104, в ал.4 след думата „направените” се добавя думата „писмени”, а думите „по ал. 3” се заличават. В същата алинея се добавя едно ново изречение: „Ако направилия писмено предложение съветник отсъства, предложението му се прочита от председателстващия”.
    § 12. В чл. 108, ал. 1 след думата „внасят” се добавят думите „декларации или”. Добавя се една нова ал. 2, която има следния текст: „Декларациите и обръщенията в оригинал с имената и подписите на вносителите се предават от тях на протоколчика и стават неразделна част от протокола.”

    ПРЕДСЕДАТЕЛ : ( П )
    (ТИХОЛ ТИХОЛОВ)

  5. “Какво съвпадение”?! Ако някой си въобрязява, че ЗМСМА важи за общинските съветници и за председателчето на ОбС Троян – той или е някой продавач на дини или е за освидетелстване.

    Нека припомня първо, че председателчето на ОбС Троян А.Балев за 8,5 часа работно време взема пълна заплата като зам. директор в една от троянските гимназии и още половин кметска заплата като председател на ОбС Троян. Ако някой си мисли, че това е смутило по някакъв начин Областната управа или инспектората по образование – той или е продавач на дини или е за освидетелстване.

    Тук обаче възникват няколко въпроса:

    1. Ако председателчето А.Балев ще върши същата работа като предшественика си /а то каква ли друга/ в рамките на половин работен ден – защо тогава предшественика му М.Акимов е получавал цяла заплата за работа, която се върши за половин ден?

    2. Ако зам.директора А.Балев сега ще върши същата работа като зам.директор за половин ден – защо до сега е получавал пълна заплата за работа, която се върши само за половин ден? Нещо повече – защо др.директорка на тази гимназия Р.Русенова /която е и общински съветник/ продължава да плаща пълна заплата на др.Ангел Балев с ясното знание и съзнание, че същият работи и ще продължава да работи само половин ден?

    Ако някой случайно се възмути и потърси сметка на тези самозабравили се хрантутници и обирджии на обществени средства – то той НЕ Е продавач на дини или за освидетелстване. Хайде сега да се преброим колко от нас НЕ СА продавачи на дини или за освидетелстване.

    Прокуратура? Областна управа? Инспекторат по образованието? – Ехооо, има ли някой?

    И.Пеевски – общински съветник в ОбС Троян

Comments are closed.