С тържествен концерт на 31 октомври вечерта в Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. В празничното си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова попита:

„Кой пише историята? Според поета, историята се пише с кръв. Според някои политици – историята се пише от победителите. Мъдреците твърдят, че историята се пише от децата, защото те са бъдещето. Според мен, историята се пише от съвременните будители. От днешните учители, културни дейци, писатели, музиканти и артисти. Това се доказва и от две от нови книги в Ловеч – „Ловешки приноси“ на Пенка Чернева и „Ловеч – град на професори“.
Кметът на Ловеч честити празника на всички българи, които живеят в безграничния свят на будността, честа и достойнството.

В своето приветствие Ловчанският митрополит Гавриил припомни най-важните будители, начело с покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски, който се чества на 1 ноември. Той подчерта, че върховният ни будител е Иисус Христос с неговото слово.

В тържеството взеха участие председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметът Венцислав Христов, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието – Ловеч, общински съветници.

Празникът продължи с награди. Кметът Корнелия Маринова връчи на Радка Христова Рашева почетен медал на Община Ловеч с мотив „За принос в развитието на културния живот в Община Ловеч, активна изследователска и краеведска дейност и по повод издаването на книгата „Ловеч – градът на професорите“.

Наградени бяха и отличените в общинския конкурс за мултимедийна презентация, който се провежда за пореден път по случай Деня на народните будители от Община Ловеч със съдействието на Регионален исторически музей – Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. Темата бе „Приносът на Ловеч в националното културно наследство“. Конкурсът има за цел да популяризира значението на Ловеч, като един от най-старите градове в България и осъзнаването на ролята на културното наследство (материално и нематериално, движимо и недвижимо) за формиране на националната идентичност. Той се посвещава на „Европейската година на културното наследство 2018“. В конкурса се включиха ученици на възраст между 10 и 19 години в две възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години.

Отличен бе Галин Ганев, ученик от 12 клас в Профилирана математическа гимназия – Ловеч за презентацията му „Ловешка крепост“ с ръководител Надежда Николова. Той получава парична награда и грамота. Поощрителни награди и грамоти получават Гергана Тихолова, ученичка в 7 клас в ОУ „Васил Левски“ – Ловеч с ръководител Юлия Маринова и Паулина Иванова, ученичка в 10 клас в ППМГ с ръководител Елица Върбановска.

В празничната програма участваха ДВГ „Пееща дъга“, която откри с „Песен на будителите“ и изпълнения на танцьорите от детски танцов състав „Елит“ при Народно читалище „Зорница -2010 Нено Щрегарски“.

Празничните прояви за Деня на будителите продължават. На 1 ноември от 18,00 часа в салона на Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ се отбелязват 65 години от създаването на Детска музикална школа „ П. Пипков“. Празничната програма включва Рок концерт на Симфониета – Видин и Формация „София“.

На 2 ноември от 17,30 часа в Ловчанско Читалище „Наука 1870 г.“ е премиерата на книгата „Ловеч – градът на професорите“ със съставител Радка Рашева.