obshtina301111Иво Райнов

През миналата седмица господин Минчо Казанджиев публикува пространен отговор на мое отворено писмо за демографската катастрофа в Ловеч. Длъжен съм да изразя своята благодарност за отделеното внимание, време и премерения тон. Някои фундаментални различия в отношението и разбирането на проблема  ме  възпират да изразя задоволство от отговора на кмета. Нямаше  да пиша нова статия, ако не бяха  редица неточности, внушения и манипулации.

Не мисля, че трябва да продължаваме епистоларната размяна на мнение през медиите. Затова в собствения блог, който винаги е изразявал личната ми позиция по наболели проблеми, ще поднеса конкретни цитати, факти и обяснения,  които считам, че изопачават  или премълчават  истината.

Няма да скрия, че пространният отговор оставя неприятното усещане за прехвърляне на вината и оправдаване на административната индеферентност към проблема. Да, вината не е и не може да бъде само на Минчо Казанджиев. Но да прехвърляме вината изцяло на онези “ случайни хора – бивши портиери, санитари и други подобни „професионалисти”, довели „срива в общинската икономика“, която пък е „основната причина за демографската криза“ е доста пресилено.

Трудно ми е да проумея какви“ човешки увлечения“  на тези  „професионалисти“ трябва да добавим за да узнаем  в пълна сила тяхното зловеща влияние върху демографската катастрофа в Ловеч. Няма да обсъждам и тезата за недостатъчната готовност на тези мениджъри „да поемат управлението в сложната обстановка, да удържат пазарните позиции и да съхранят производството“.

Считам за проява на надменност и лошо обществено поведение всяка подобна квалификация, най-малкото защото аз не си позволявам да давам оценки за подготвеността на кметската администрация за справяне с редица социално-исономическа проблеми, макар аз и гражданите да имаме значителни основания за това. Струва ми се грозно проблемът да бъде прехвърлям към качествата на назначените, защото само през последната година има достатъчно примери за странни кадрови подаръци за хора от близкия до настоящия кмет приятелско-политически кръг. Господин Казанджиев заявява, че се въздържа от по-детайлна дискусия, защото не иска „проблемът да се превръща в „предизборна дъвка“. Опитът, обаче, да обясни демографски несгоди от 2013-2014 година със събития отпреди две десетилетия си е чиста проба неумело претопляне на една отдавна вмирисана политическа манджа.

Няма съмнение, че основната причина за демографското излиняване на Ловеч и общината е липсата на работа. Само тук имаме единомислие с господин кмета. Защото опитът да разделим управленците на лоши, които са набъркали миризливата каша  и добри, които в момента я сърбат е недостойна за интелекта на господин Казанджиев манипулация. Нямам намерение да оправдавам никого, който е виновен за икономическото унищожаване на Ловешка община. Виновните трябва да бъдат посочени с пръст. Затова се учудвам, че сред посочените с пръст не са тези, извършили общинската приватизация, която се побира между мекото определение за „неуспешна“ и  аргументираната теза за „бандитска“. Например  един работещ хлебозавод беше съсипан в полза на частен интерес, който на всичко отгоре  получава административни отличия от настоящата управа. Престъпно бе съсипването на фирма „Ноя“ и източването на „Ловеч-автотранспорт“. Естествено в тези фирми хора останаха без работа, но унищожаването на фирмите не се побира в онзи удобен времеви отрязък, по чиято „повърхност се плъзга“ мисълта на кмета.

Лошите са съсипали „Балкан“, млекозавода, „Мелта“, „Нора“. Убеден съм, че лошият мениджмънт има значителна роля за тяхното западане, но в този списък с обвиняеми ми липсва фирма „Елтос“, в която днес работят близо три пъти по-малко хора, отколкото през тъмните времена от началото на 90-те. Разбирам господин Казанджиев – трудно е сред обвинените да постави личните приятели и политическите другари от управленския екип на фирмата. Всички знаем, от кое политическо котило са се пръкнали, хората, които фалираха „Велур“.  Безспорно броят на животните е намалял драстично, но е твърде интересно защо процесът продължава и през мандати на Казанджиев, въпреки че от 2007 година земеделците имат достъп до субсидиите по програмите на ЕС. Сигурно защото икономическите процеси, подобна на „демографски процеси са инертни и промените настъпват за поколения“. Инертните процеси са обидно  алиби за безпомощността на една администрация, работила почти три мандата.

Очаквах обяснения за това какво е направила и прави днешната администрация за разрешаване на демографския упадък, а получих дълги разкази за лошотията на „санитарите“, „портиерите“ и прочие некомпетентни хора, съсипали стопанския просперитет на Ловешко. Сякаш оттогава не са минали почти двадесет години с компетентното водачество на  кметове от партията на презрелия социализъм. Две десетилетия са почти четвърт човешки живот и предостатъчно време за да бъдат направени смислени стъпки за възстановяване на разсипията от гореспоменатите некадърници. Само, че през тези мандати инвестиционния климат в ловешко бе най-силно компроментиран. Кметът забравя как неговия предшесвеник, също другар от кариерата, отблъсна една от най-големите инвестиции в региона – тази на  „Американ стандарт“. Инвеститор, който дари разцвета на град Севлиево. До днес се говори как американските намерения са били прогонени от алчнното искане за мазни лични преференции. Естествено от тези, които дават съгласие! Няма смисъл кметът да се пъчи с „Била“, „Пикадили“, „Пени“, „Лидл“.  Те стъпиха навсякъде и са тук не заради него, а въпреки отвратителната инвестиционна среда. Защото години наред Ловеч беше символ на мутри, икономически монопол и пълна зависимост от няколко сиви бизнесмени. Техният рахатлък бе пълен през всички мандати на господин Казанджиев. Нещо повече, те и до днес остават сред близките партньори на кмета, за което свидетелства настоящата коалиционна култура и конфигурация.

Работата значи много за младите хора и тяхното оставане в Ловеч. Но тя не е е всичко. Днес поредното младо момиче, моя колежка, напусна Ловеч. Тя имаше сигурна работа, но въздухът в Ловеч очевидно не и достига. Тъжно е да прочета, че в своята човеколюбива дейност кметът осигурил „300 работни места по социални проекти и още толкова по програми за временна заетост“. Възможно най-ниско платените позиции. Както и работните места в мебелната индустрия и шивашката промишленост, за които местната администрация е съдействала. Вярата, че с подобни ниско платени и безперспективни професии ще привлечем млади хора е някъде между демагогия и утопия. Не си струва да коментирам какво решение на демографския проблем е изграждането на пречиствателна станция, депо за твърди битови отпадъци и опцията за строителство на язовир „Черни Осъм“ с неговите „хиляди работни места в процеса на изграждане“. Един временен кмет може да предлага временни работни места, но младите хора искат сигурност и бъдеще, а не работа за няколко години.

Съжалявам, че влязох в популисткия тон на кмета, но в писмото сътворено от мозъчния му тръст изобилстват внушения и манипулации, които не бива да останат без реакция. Написах моето писмо с надеждата то да бъде катализатор на някакви общи действия и усилия за „пътната карта“,  по която ще се движим за да овладеем демографската катастрофа. Получих оправдания, политиканство и безсрамната убеденост, че настоящата управа не носи никаква вина за демографските несполуки, а тяхното развихряне през трите управленски мандата е чиста случайност и следствие от инерцията на злосторствата от началото на 90-те години. Моето писмо завършва с готовност да работим заедно.  За съжаление протегнатата ми ръка остана във въздуха. Очаквах готовност, а получих назидание, че „държавата трябва да намери комплексно решение на проблема“. Честно казано не разбирам защо трябва да бездействаме, докато държавата изработи съответните демографски стратегии. Явно собственият капацитет не достига за да намерим каквото и да е смислено начало за разплитане на кълбото от демографски проблеми. Осъзнавам, че мислим различно. Вече нямам съмнения, че с този кмет и администрация няма да се оттласнем от демографското дъно. Ловеч се нуждае от промяна, от управленци и административни служители, които имат знания, хъс и сърце за да се захванат с проблемите без да се оправдават с миналото и да хленчат за държавно рамо.

Лошото е, че до промяната има цяла година, в която ще загубим още хиляда души и стотици млади умове!

17 коментара

  1. Говорим за един коментар в много отношения подобен на един от горните коментари за статията и автора й от вчера 26.06.т.г.от около 11 – 11:45 ч.без нито един линк,който си кацна на мястото след действието с бутона”добави коментар”,но след няколко часа вече го нямаше.

    1. Author

      Поднасям извиненията си! Коментарът ви е определен от системата като СПАМ и това е причината да не е наличен както като одобрен, така и в чакащ одобрение. Вече всичко е наред. Моля, ако това се случи отново да сигнализирате.

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

  2. Мислим почти еднакво.Само дето баба и дядо бяха кулаци и по тази причина личното им ползване /земицата,от която да си изкарват нещо сами и по собствени агрорецепте/им беше великодушно предоставено в четирите краища на селото/та да им е по-лесно/.Но и двамата,пък и аз през ваканциите им помагах,работеха здраво въпреки всичко.За причините само малко ще те допълня.Какво ще кажеш за лозунга”На всекиму според потребностите,от всекиго според възможностите”.Зтначи ,ако ми е малка “поставката” за каскетя,а ми е големичко коремчето,ще папкам по много,а ще давам колкото мога или пък колкото даже и не мога,т.е.няма да давам..Но все пак синият ентусиазъм трябваше да бъде полезно използван и да се върне принципът”Всекиму според труда”,частната собственост и т.н.А този ентусиазъм ентусиазирано беше задушен в стремежа на първите демократи да захапят повече.Естествено този пример стана заразителен.

  3. Дебелак,и аз работих и гледах какво става.Какво ще кажете за дивата ликвидация на ТКЗС от тричленки-ликвидатори в състав мед.сестри,футболисти и други “агроспециалисти”.Връщането на крави и овци като инвентарни вноски на членовете кооператори и то точно в “най-удобното време на годината”-октомври,когато нямаш нито фураж,нито готови помещения къде да приютиш животните сложи кръста и на животновъдството.И спечелиха джамбазите,които изкупиха добитъка на безценица и го изклаха.Разпродадени/не по-точния израз е подарени/бяха от ликвидаторите селскостопански годни машини.А после се питаме защо “застина”кожарството и потъна леката промишленост.Дали поляците и чехите бяха по-глупави от нашите управленци,че направиха постепенно прехода от окрупнените кооперативи към частните стопанства. Е,безспорен “принос” в това направление има и проведената в първите следвоенни години “колективизация” в селското стопанство в НРБ.В Полша частният сектор никога не беше загубен.Но окончателният разгром в растениевъздството и животновъдството беше нанесен от великите демократи-ликвидатори.

    1. Разгромът, както правилно отбелязваш, започна с отнемането на частната собственост. Впоследствие работата на ангария за жълти стотинки отказа следващите поколения от работа в селското стопанство. Нееднократно съм писал, че през осемдесетте години като войник често ходех да разтоварвам вагони с вносни зеленчуци, най-често от Полша. А по полетата около Пазарджик и Пловдив гниеше неприбрана продукция, защото собственикът в лицето на държавата не можеше да подсигури заинтересованости работна ръка.
      .Ликвидацията на нещо, което е фалирало, е здравословен процес, стига да се извърши от компетентни доктори. Това, че случайни, а според мен, напълно съзнателно точно определени хора, извършиха този процес, си е типично българска шуробаджанашка история. В момента виждам по нашите земи на мястото на старите ръждясали и морално остарели машини нови такива от най-реномираните марки, с които производителността се е вдигнала в пъти. Но отново се наблюдава едно типично българско мафиотско окрупняване, едни станаха мастодонти с огромни земеделски площи, като в един момент ще започнат да задушават по-малките от тях. Това не трябва да се допуска.
      Да фалира едно губещо предприятие не е страшно, особено когато на негово място застанат други, по-гъвкави и приспособими такива. Страшното е, когато няма заинтересованост, каквато ситуация се наблюдаваше по време на плановото стопанство. Нали си спомняш най-популярните лозунги от онова време: “Никой не може да ми плати толкова малко, колкото мога да му работя”, “И без пари да е, пак ще го открадна”, “Моето си е мое, чуждото е общо” и т.н.

  4. И моля демократската медия да не трие повече коментарите,които не са ласкави за автора на горната статия – приятел.Той все още е жив и не бива да се отнасяте към него като в поговорката”……или само добро или нищо!”

    1. Author

      Уважаеми Анонимен, не си спомням от кога не е трит коментар в “Ловеч днес”. Единственото системата задържа за ръчно одобрение коментари, в които има повече от 2 линка. Но такива също няма задържани в последните дни.
      Моля, споделете точно кога и кой коментар е изтрит, иначе излиза, че просто лъжете

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

  5. И в тази втора статия авторът не предлага решения за излизане от дъното.Доразвито е само твърдението от първата,че за всичко по демографската криза е виновен кметът.Не може и не бива да се връщаме назад към други времена и други управници,защото едва през мандатите на сегашния кмет са се проявили страшните последици от демографския срив.Така ли е наистина,или така му пасва на автора.Да не забравяме,че зяаконите на физиката действат не само в космоса и са неумолими.Дългогодишните натрупвания на количества управленски грешки доведоха в последните години до качественото изменение в обществото -бягството на младите.Но през тези времена на натрупване на грешки управляваха различни партии, включително СДС.И тъкмо когато синият ентусиазъм беше обхванал населението и всички бяха готови дори даром да работят за доброто на родината,псевдодемократите,наметнали върху миналото си,а и върху настоящата си принадлежност към ДС,синята пелерина,продадоха синята идея и смъкнаха усмивката от лицето на младото и красиво момиче от плакатите с с надписа”Времето е наше”/Лиана Панделиева/.Спомнете си само отецът-демократ от ДС с много точното прозвище”Фори светулката”.И това Ви стига,за да си направите изводите за демократите и демографския/демократския/срив.И дали само кметовете са виновни.А “добрата”сделка с фондацията”Сапио”?!Виновна е к ъсата историческа памет,на която явно е разчел стотиите си авторът.

    1. Верно бе, как не сме се сетили, че за всичко е виновен Иван Костов… Обаче в онези времена аз работих в държавни фирми и отблизо наблюдавах как паралелните частни такива на директори и партийни велможи от БКП хищнически бяха впили алчни хоботи и източваха денонощно капитала им. Такова бе първоначалното натрупване на капитал и управленски опит в България. Впоследствие тези декапитализирани и задлъжняли фирми от държавни бяха приватизирани, согромно закъснение, за съжаление, от няколко много ценни години, и нещата за много от тях бяха вече неспасяеми. Бившите им “благодетели” бяха заякнали, паразитирайки, отнели машини, пазари и доставчици, а за бившите държавни фирми остана само старата слава и младежки спомени.

  6. даскале ти какво предлагаш,до сега само констатираш неща които не зависят от която и да е управа на общината,а от рантутниците в парламента

  7. Божков вземаше 10% – сега са много повече -затова се продава стоматологията… а то не остана нищо -Еврев изпапа всичко…

  8. Кметът не знае как?Администрацията на Общината също не знае как да се”оттласнем от дъното”.Но и в тази статия,като и в предишната на г-н Райнов ,не виждам аргументирани предложения КАК да стане.Приватизацията ,както и в страната,така и в Ловеч,беше извършена и във времената,когато управляваше или съуправляваше или контролираше и СДС.Синята идея,синият хъс на народа да се впусне с всички сили за промени към по-доброто,бяха продадени от”демократите”,каквито явно никога не е имало в България,от личности от ДС,наметнати със сини демократски наметки и запалена свещ в ръцете.Помним отеца с точното прозвище”Фори светулката” и още много други.Не можело да се търси вина у предишни управници,защото липсата на работни места и добри заплати се проявявала едва сега.Припомням – законите на физиката са общодействащи не само в космоса.Постепенното натрупване на количества води в крайна сметка и до качествени изменения и всички по веригата следва да си “носят кръста”,г-н Райнов.

  9. Не само за демографския срив,а изобщо за срив на града.Замислете се ,какво има тук?Площадки за децата ни ли,съобразени с вазрастта?Кино ли?Някакви забавления, ли?Туръзмът развит ли е?Колко работа има в Ловеч и какви са заплатите ?В този град е една безбожна скъпотия на всичко,от храна,до жилища и услуги!!!! Съсипва хората!!!!

  10. Днес на първите страници на ловешките вестници четем: „Гражданско недоволство заради продажбата на стоматологията” Събрани над 1000 подписа за намерението на общината. „Гозница на бунт заради разкопани улици.” Каквато работата по проекта, такава и информационната му табела. Жителите на ловешкия квартал Гозница са готови да блокират движението по главната си улица заради разкопани и неасфалтирани улици повече от година. Подобни новини за лошо управление на общината четем с години и те са доказателство – защо хората напускат Ловеч и търсят по-добро място за живеене. Лошото управление на общината е основната причина за демографския срив през последните 25 години.

    1. Като говорим за виновници от местната власт отпреди 25 години,защо нито авторът на статията,изповядващ идеите на СДС,нито коментаторите не споменават нито едно име на предишни кметове.Споменете и другите Минчовци,или е неудобно да се сочат такива от синята епоха на СДС.Те не са били по-добри ръководители,напротив.Разликата е сам в това,че към момента изтекоха всички възможни срокове за физическо съхраняване на настилки, тротоари,пешеходна зона и т.н.,в променените уж към по-добро закони,сътворени не от общинската власт,а от държавната,както и в катастрофалните промени във възпитанието на младите хора/с малки изключения, разбира се,които само потвърждават правилото/в подражание на “силните момчета” с “лесните пари” и с мощните коли,които с диво пиянско удоволствие рушат направеното по градинки,улици и площади,множат “сивата икономика” и насаждат отвращение към хората,които честно си изкарват парите и се опитват да влияят за отстраняване на грешките от миналото и от сегашното.

  11. Само не знам защо повече хора не осъзнават това?!

Comments are closed.