С поднасяне на много венци и цветя и развети български знамена стотици ловчалии отпразнуваха Трети март. Тържествената церемония – гражданско поклонение и военен ритуал, се проведе на площад „Тодор Кирков“ пред паметника на войводата, участвал в подготовката на Априлското въстание, един от водачите на Тревненската чета и обесен на това място.

„3 март 1878 г. е датата в историята на България, която се отъждествява с думата свобода. Краят на Руско-турската война и подписването на Санстефанския договор бележи вододела между две епохи – петвековният османски гнет и възстановяването на българската държавност. Преди 146 години с възстановяването на държавността се създава и българската нация. Нация, която осъществява Съединението и обявява своята Независимост“, каза в словото си кметът Страцимир Петков. Той изтъкна още, че „Трети март не е само дата на освобождение, Трети март обуславя нашето бъдеще. Дава на тогавашната млада държава път на развитие със свои собствени интереси“.

Кметът призова всички да се преклоним пред мъчениците за свободата, пред загиналите руски войни и участниците от Румъния, Финландия, Естония, Украйна, Литва, Латвия, пред българските опълченци, пред книжовниците и будителите, съхранили писмеността и езика ни. „Трябва да браним род, град и родина, за да пребъде България. Вярвам в бъдещето на нашата държава“, подчерта Петков.

„Нека пазим свободата, като помним, че нашият народ се е съхранил през бурните исторически превратности именно благодарение на православната си вяра и упованието си в бога“, заяви Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано през деня отслужи в храма „Света Троица“ панихида за упокой на душите на загиналите и благодарствен молебен за нашето освобождение.

Да почетат паметта на загиналите за свободата на България на площад „Тодор Кирков“ дойдоха още областният управител Виктор Стойчев, председателят на общинския съвет Стефан Тихолов, зам.-кметовете Цветелин Винчев, инж. Петър Маринов и д-р Алдин Начков, в.п.д. директорът на ОДМВР – Ловеч, старши комисар Милко Стайков, началникът на Военно окръжие – Ловеч, подп. Красимир Костов, зам.-началникът на Военно формирование 24480 майор Дилян Янчев, общински съветници.

В тържествения ритуал участваха почетен строй от Военно формирование 24480, 57260 и 57310, общинският духов оркестър и малките „четници“ от 4-та група на Детска градина „Снежанка“.

Признателните поколения поднесоха още венци и цветя на паметника на загиналите ловчанци в двора на храма „Света Троица“, пред паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия камък в квартал „Дръстене“, на Алеята на българо-руската дружба, паметника на Гложенеца, Белия и Черния паметник в парка „Стратеш“.