С пиесата “Вчера” по едноименния роман на Владо Даверов Ловешката езикова гимназия отбеляза 70 години Драматичен състав.
През 1951 година учителят по литература Хараламби Андрейчев събира 15 годишни ентусиасти, обичащи театъра и с премиерата на пиесата “Искам да се върна у дома ” от Сергей Михалков поставят началото на една традиция, която всеки следващ випуск и до днес развива и обогатява.
Репертоарното разнообразие е едно от най-ярките белези на драматичния състав:
“Врабчови хълмове”, “Семейството “, “Слънчев дом”, “Спасителят в ръжта”, “”Барабанчица”, “Когато розите танцуват”…-само част от дългия списък на играните пиеси.
От началото на 90-те години пиесата на завършващия випуск се представя на празника на гимназията-ден на радостна творческа среща с многобройната публика от всички краища на света.
За успешното представяне на постановките през годините труд, енергия и желание са влагали учители, режисьори, артисти- Николай Поляков, Цветана Харалампиева, Анимари Димитрова, Петър Стойчев, Васил Василев, Найден Ангелов, Люба Байрактаров, Елвира Маринова Цветана Казанджиева, Цветелина Найденова-само част от имената, оказвали ценна помощ за реализиране на успешни постановки от Драматичния състав.
В днешния празничен ден сред публиката присъстваха актьорите Стоян Георгиев и Слава Георгиева, оставили в историята на драматичния състав вълнуващи постановки, благодарение на творческия си хъс и професионализъм.
Бивш възпитаник на езиковата – Милко Недялков сподели с публиката своите спомени от първите си стъпки на сцената в постановката “Делото Адам и Ева”.
Днес театралната дейност в ловешката езикова гимназия се гордее с театрите си на немски, френски и английски език.
Много млади хора направиха своите първи крачки в театралното изкуство на сцената на Езиковата гимназия. За някои от тях тази магия, наречена театър е житейска и професионална съдба.
Така цели 70 години випуските се менят, но Драматичния състав си остава онзи носител на традицията в това общество, наречено Езикова гимназия, което е свързващо звено между поколенията.
Честит 70 годишен юбилей!

Поздравителен адрес по повод днешния празник изпрати Г-жа Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч.