С парад на училищните знамена започна тържеството  в Ловеч, посветено на днешния 24 май. Преди това в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ митрополит Гавриил отслужи тържествен молебен. През това време колоните от всички училища се събраха пред храма, за да отбележат тържествено  Деня на българската азбука, празникът на славянската писменост и култура.

Освен средство за общуване,  азбуката е и храм на словесността, пътеводна светлина в тъмнината, посочи в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.  „Азбуката е още израз на вярата, на радостта, на  силата, на вдъхновението от Божието слово. Азбуката е пътят, по който се предава Божията мъдрост на славяните, за да могат те духовно да се извисят“, каза още кметът Маринова. Тя припомни известната „Азбучната молитва“ Константин Преславски, в която се казва: „Лети сега и племето славянско!“ и подчерта, че именно този летеж празнуваме днес.

Тържествени слова произнесоха още митрополит Гавриил и Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч. Сред официалните гости народните представители от Ловешкия избирателен район  Иван Миховски и Милко Недялков, Георги Терзийски – областен управител на област Ловеч, Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч и други.

Грамота за принос в образователното дело бе връчена на кмета Корнелия Маринова от  Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова награди с плакет „Св. св. Кирил и Методий“  10 ученици за значими постижения и принос за утвърждаване името на училището. (Списък виж накрая)

С ежегодната персонална награда барелеф „Св. св. Кирил и Методий”  кметът Корнелия Маринова награди трима учители: Даниела Владимирова Пенкова-Мецова, старши учител в Основно училище „Васил Левски” – гр. Ловеч, Полина Георгиева Стойкова заместник – директор в Основно училище „Христо Никифоров” – гр. Ловеч и Наташа Иванова Нисторова – логопед в Основно училище „Проф. Димитър Димов” – гр. Ловеч.

Отличени бяха и ученици, постигнали високи резултати на национални и международни конкурси и състезания. Те получиха юбилеен плакет „180 години от рождението на Васил Левски“, изработен от Община Ловеч специално за годишнината. Наградите връчи Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч. (Списък виж накрая).

Тържеството бе съпътствано от богата художествена програма от изпълнители от различни училища, с участието на Духовия оркестър при Община Ловеч. Празникът завърши с танца „Тракийско веселие“ на Детския танцов състава „Ловеч“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс. Водещи на церемонията бяха Ваня Драгнева и Светлин Стойчев.

 

Списък на наградени с  плакет „Св. св. Кирил и Методий“ :

  1. Яна Николаева Стоянова – ученичка от 7 “а” клас в Основно училище “В. Левски”- гр. Ловеч
  2. Никола Пламенов Маринов, ученик в VI а клас в Основно училище „Проф. Димитър Димов“
  3. Мила Преславова Цветанова е ученичка в седми “а” клас на Основно училище “Христо Никифоров”
  4. Симеон Василев Стоянов е ученик в 1 „а“ клас на Средно училище „Св. Кл. Охридски”.
  5. Маринела Цветанова Михайлова е ученичката от XII-„а“ клас на Средно училище „Тодор Кирков“
  6. Християн Невелинов Христов, ученик от 12 „г“ клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф І“
  7. Ирина Валентинова Христова е ученичка в 11 „в“ клас на Профилирана природо-математическа гимназия
  8. Минко Бойков Минков е ученик в 9 „а“ клас на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“
  9. Тодор Илиянов Петров е ученик в Професионална гимназия по икономика, търговия и услуги
  10. Севделин Аделинов Коларов е ученик в 12 „г“ клас на Професионална гимназия по механо-електротехника

С плакет „180 години от рождението на Васил Левски“:

  1. Трифон Трифонов Попов, ученик в 10 клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф І“
  2. Георги Здравков Любенов, 9 клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф І“.
  3. Яна Николаева Стоянова, ученичка в 7 клас на ОУ „Васил Левски”
  4. Учениците от ПЕГ„Екзарх Йосиф І“ – класирали се на Второ място в Национален конкурс за училищен театър на немски език:

Божидар Мариянов Марков, ученик в 10 клас

Данаил Дончев Дончев, ученик в 10 клас

Марио Любенов Любенов, ученик в 10 клас

Мартин Михайлов Горнишки, ученик в 10 клас

Микаела Росенова Попова, ученичка в 11 клас

Радина Антонова Караиванова, ученичка в 11 клас

Рафаел-Божидаров Бижев, ученик в 10 клас

Християна Красимирова Манева, ученичка в 10 клас

Цветомир Цветанов Василковски, ученик в 11 клас

Цветомира Венциславова Димитрова, ученичка в 11 клас.