На заседание днес на областната комисия по транспорт бе актуализирана областната транспортна схема. В нея са посочени маршрутните разписания по общини.

След последната актуализация на схемата през 2021 г. са настъпили редица изменения. Закрита е линията Ловеч – Тетевен с две маршрутни разписания от квотата на община Тетевен, както и линиите Ловеч – Тетевен и Ловеч – Лесидрен – Тетевен от квотата на община Ловеч.

С решение на областната комисия по транспорт линията Ловеч – Тетевен от квотата на община Тетевен е възстановена, в момента върви обществена поръчка за избор на превозвач. След недоволството на жителите на Лесидрен, Микре и Голец заради липсата на транспортна връзка с областния център община Угърчин организира автобусна линия, която ще функционира до края на годината.

Открита е и нова линия Ловеч – Стефаново – Малиново – Врабево от квотата на община Ловеч. От квотата на община Тетевен в дните от понеделник до петък е активна автобусната линия Тетевен – Глогово – Ловеч и само в неделя в рамките на учебната година Тетевен – Ловеч. Временно са преустановени в празнични и почивни дни някои маршрутни разписания по линията Ловеч – Троян.

На заседанието днес бе утвърдено и изменение на маршрутно разписание по линията Априлци – Троян от квотата на община Априлци за осигуряване на транспорт на учениците от Априлци до Троян.

Приета бе и промяна на вътрешните правила за работа на областната комисия по транспорт към областния управител на Ловеч, касаеща възможността за провеждане на заседания и неприсъствено.