С множество инициативи Гимназията в Ловеч посрещна патронния си празник – Деня на  свети Климент Охридски, най-великия измежду учениците на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Кулминация по традиция бе празничният концерт, в който  учениците разгърнаха своите таланти – рецитираха стихове за българското и за Климент Охридски, пяха патриотични песни, свириха на различни инструменти. 129-годишният забележителен път на Гимназията от създаването ѝ до днес, с промени в обучението, профила, в сградата и името / от „Княз Борис Търновски“ през „Цар Борис Трети“ и „Христо Кърпачев“ до „Свети Климент Охридски“/ бе проследен в презентация, която обогати представите за институцията, създадена като една от гордостите на Ловеч, подкрепяна от неговата общественост, дала на България и света професори и академици, светила в различни научни области.

Специално за да се включи в концерта на любимото училище се завърна музикантката Мими Дочева от випуск 2020.  В приветственото си слово директорът Валери Христов подчерта, че училището съчетава традиции и модерност и гледа с оптимизъм в бъдещето. Официални гости на тържеството бяха Пламен Митев от Община Ловеч и  Стилияна Калинова, старши юрисконсулт на РУО. Присъстваха също така бивши учители и родители.

Във фоайето на училището бяха подредени снимки от живота на отделните класове, както и фотоси от богатото минало на най-старото просветно огнище в Града на люляците. За учениците от отделните паралелки бе интересно да изпишат на глаголица – създадената от Константин Философ съвършена азбука,  различни послания, свързани със знанието и с любимото училище, за което децата от началния етап направиха рисунки. Третокласниците с класен ръководител г-жа Росица Сейзинска имаха вълнуващо приключение със забавните пчелички роботи на Регионалната библиотека, упражняваха се в алгоритмични дейности, контрол над обекти и пространствена ориентация. Седми  и единадесети клас в тази празнична седмица имаха възможност за среща с Боряна Григорова, автор на нашумелия бестселър „Паяжината на психическия тормоз“, както и със собственичката на издателство Ecrier  Галина Попова. Тяхното гостуване бе със съдействието на Албена Йончева / възпитаник на училището/ от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.