Децата от група „Слънчеви усмивки“ на детска градина „Зора“ с учителки Сашка Костовска и Марияна Танкова пресъздадоха днес обичая „Кукери“, съобщават от Община Ловеч. С игрите и танците те прогониха злото от Ловеч и пожелаха навред да царува доброто, да бъде късмет и благоденствие.

Малките усмивчици зарадваха с изпълнението си своите гости – кметът Страцимир Петков, зам.-кметът д-р Алдин Начков, първокласници от ОУ „Васил Левски“ и каките и батковците от четвърта група в детската градина.

Кметът ги похвали за старанието и представянето и благодари на учителите, че ги учат на родните традиции.

Кукерството символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни и е един от най-древните обичаи по нашите земи. Кукерите се появяват в чест на настъпващата нова година по време на Сирни Заговезни, т.е. в началото не на календарната, а на земеделската година, свързано с разораването на нивите. По време на обреда те тичат в различни посоки, като дрънчат колкото може по-силно със звънците. Вярва се, че колкото по-шумни са, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили и духове.