sopot1104121На 01.06.2013г. в Ловешка област след края на забраната свързана с размножителният период на рибите  на стената на язовир “Сопот” ще се проведе „Детско риболовно училище”. То предвижда провеждане на състезание по риболов с мото „Детето риболовец може и без дрога” под патронажа на вестник “Рибар” и списание “Лов и риболов”. Децата ще бъдат запознати не само  с тънкостите в риболова, но и с Европейската норма в риболова  „NO KILL” / не убивай / популярна в България като „Хвани и пусни”.

Децата трябва да знаят, че риболовът не е на всяка цена пълен с риба живарник, а преди всичко един прекрасен спорт за отдих, лесно достъпен и възможен за всички с желание да го практикуват, спорт, който ни дава възможност да бъдем в досег с невероятно красивата природа на България. Статистиката сочи, че в резултат на любителският риболов  ежегодно от водните обекти в страната се добива от 2000 до 3000 тона риба. Това води до сериозно изтощаване на природните източници и популациите на някои ценни видове риби,  като речната пъстърва  са доста изтъняли. След края на състезанието ще се проведе и „Еко акция” – почистване на риболовното място от отпадъци.

Освен категория деца в състезанието ще вземат участие още две категории  – жени и мъже.

 

ПРОГРАМА

  1. Сборен пункт- стената на яз. Сопот 8.00 ч.
  2. Старт на състезанието- 9.00ч.
  3. Времетраене на състезанието- деца – 2ч.; жени – 2,30ч.; мъже – 3ч.
  4. Награден фонд – за 1-во, 2-ро и 3-то място грамота и въдичарски комплект.
  5. Поощрителни награди- за най-малък участник – рибарско столче; за уловена най-малка риба- кепче; за най-много уловена риба- живарник.
  6. Край на състезанието-13.00ч.
  7. Наградите са осигурени от организаторите:

–      за категория деца  – ИАРА  София

–      за категория жени –  ЛРД  Ловеч

–      за категория мъже –  ЛРД  Троян

Основният организатор,  ИАРА София ще подари фланелки с надпис „Хвани и пусни” на децата участници в риболовното шоу.

На първи юни грабвайте рибарските такъми и към яз. Сопот!

 28.05.2013г.                                                                                                                                                                                                                                            ИАРА- Ловеч                                                                              ИАРА- Ловеч

                                                                                                         ЛРД –  Ловеч

                                                                                                     ЛРД- Троян