С голям успех, с множество гости и изненади премина Десетият юбилеен традиционен фолклорен събор на Деветашкото плато, наречен „Девет песни от извора”. Народният празник се състоя на 2 септември на площада в село Деветаки, община Ловеч, като събра над 200 изпълнители и многобройна публика.

Съборът се организира от УС на сдружение ,,Деветашко плато“  с подкрепата на Община Ловеч и читалищното ръководство на с. Деветаки, под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Кметът на Община Ловеч лично се включи в празника, хвана се на хорото, говори и с много жители и гости.

В своето слово Корнелия Маринова нарече Деветаки „приказно изворно място, съхранило традициите“. „В казват още, че човек не може да танцува на един крак –  наистина е така. Не можем без сдружение ,,Деветашко плато“, без кмета на селото Георги Цонев,  не можем и без община Ловеч. Нека днес спечелим още приятелства“, изтъкна Маринова.

„Вече десет години този събор продължава, виждаме това село изпълнено с живот. Искаме да бъдат нашите села пълни с песни и танци, с млади хора и с млад дух“, сподели пък Ива Таралежкова, председател на УС на сдружение „Деветашкото плато“. В  него влизат десет села от общините Летница, Ловеч и Севлиево.

Гости на събитието бяха и общинските съветници Росица Маринова и Иван Минков, членове на УС на сдружението. Изненадата на деня беше появата и изпълненията на певицата Малина, чието детство е преминало в Деветаки.

Всичките участници получиха грамота за участие, а читалище „Пробуда 1926“ в Йоглав получи наградата на награда на Кмета на Община Ловеч – бъклица със здравец и вино.

Председателят на читалището-домакин „Зора – 1897 г.” в Деветаки – Детелина Карапетрова, специално благодари за подкрепата и подари на кмета Корнелия Маринова „нещо скромно и много истинско“ – стогодишна кенарена кърпа, изработена от местните прапрабаби.

В концерта участваха индивидуални изпълнения, смесени групи за народни песни, дуети и авторски изпълнения и обработен фолклор, танцови състави. По време на събора имаше съпътстваща събития, щандове с ръчно изработени сувенири, мед, билки, плодове и зеленчуци и други местни продукти.

Съборът има за цел да популяризира изворния фолклор, да сплотява местната общност, да обогати познанията на хората от района и гостите за българското фолклорно богатство, както и да подкрепи ролята на читалищата като местни културни центрове.

Членове на дружество „Традиция” показаха щанд с реквизитни оръжия и униформи от войните, като мнозина от посетителите си правеха снимки. Имаше и кулинарна изложба на храни, типични за района на Деветашкото плато. Три казана с вкусен курбан по местна рецепта бе раздаден на присъстващите.