Съветът за икономическо развитие (СИР) на Община Ловеч с мандат 2019 – 2023 год. проведе на 8 май 2020 г. съвещание за определяне „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2019. Поради кризисната обстановка съветът беше в намален състав.

Присъстваха инж. Милен Свиленов, изпълнителен директор на „Осъм“ АД, Ловеч, който е председател на СИР, ръководителите на двете комисии за избор Татяна Тодорова и Мариета Младенова, както и бизнесмени, членове на комисиите. Общината бе представена от кмета Корнелия Маринова и заместник-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов.

Утвърдени бяха правилата за дейността на съвета и бяха обсъдени предложенията за награди. За двете категории „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ са постъпили по три предложения. Победителите ще бъдат обявени официално на 11 май – Празника на Ловеч, а самото награждаване ще стане тържествено по-късно, когато обстановката се нормализира, съобщи кметът Корнелия Маринова.

В категориите „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ са постъпили предложения за леярния завод “Осъм” АД – Ловеч, за новия завод в Баховица „VOSS Automotive“ и за „Месокомбинат Ловеч“ АД. Освен това бяха обсъдени мерките в подкрепа на бизнеса, предложени от едно НПО – Сдружение „Живо село“. Постъпиха предложения и за нов пакет от отличия по повод най-големите дарители за болницата и социалните служби, които ще бъдат обявени през есента.