doroteq1303141Доротея Цанкова и Тодор Петров новите членове

Председателят на Общинската комисия за обществен ред и сигурност на общински съвет – Ловеч, Георги Терзийски внася отчет за работата на комисията през миналата година. В него той прави извода, че комисията изпълнява своите функции на консултативен орган по обществен ред и сигурност, каквато е и ролята й. Терзийски препоръчва тази година комисията да съдейства за решаване на конкретни проблеми чрез организиране на широки дискусии със заинтересованите институции и лица с цел изготвяне на предложения за конкретни решения, на беседи и лекции съвместно с неправителствените организации с цел превенция. Председателят на комисията определя като полезно взаимодействието с постоянните комисии на общинския съвет чрез съвместни заседания за обсъждане на въпроси, свързани със сигурността на гражданите и обществения ред, добра практика в предходни мандати.

TodorPetrov1304131     Общинската комисия за обществен ред и сигурност бе създадена с решение на общинския съвет през декември 2012 г. Тя има 31 членове, сред които общински съветници и председатели на квартални съвети, районният прокурор, представители на полицията, на училища, на неправителствени организации. Комисията наблюдава изпълнението на обществения договор за ред и сигурност между община Ловеч и РУП, обсъжда отчетите за работата на РУП и БД „СКОРС”, разглежда сигнали и предложения на граждани и юридически лица и формулира конкретни предложения за решения с оглед осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите на общината, предлага и обсъжда актове на органите на местно самоуправление, насочени към подобряване на обществения ред и сигурност.

     Членовете на комисията са участвали в изготвянето на новия обществен договор за ред и сигурност, подписан миналия месец между кмета на общината и началника на РУП, и е дала препоръки по отношение на взаимодействието между институциите и гражданите в борбата с противообществените прояви, престъпността, застрашаване на сигурността на гражданите и нарушаване на обществения ред. Комисията е участвала и в изготвянето на новата транспортно-комуникационна схема и план за безопасност на движението и в изготвянето на нова Наредба за организация на безопасността на движението в общината.

     Заедно с отчета Терзийски внася в общинския съвет и предложение за промяна в състава на комисията. На мястото на зам.-председателя й ТихолТихолов, вече председател на общинския съвет, той предлага да бъде избрана Валерия Генова, председател на комисията по правно-нормативни въпроси, на нейно място като член на комисията да влезе общинският съветник Тодор Петров, а на мястото на назначения за областен управител Милко Недялков – общинският съветник Доротея Цанкова.