Предложение за предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя на общинския съвет в Ловеч Петър Цолов са внесли 13 съветници. Подписите си са положили девет от групата на БСП и независимите Данчо Заверджиев, Иван Иванов, Иван Минков и Цветослава Банева.
През последната година той системно не изпълнява задълженията си като председател, не присъства и не координира заседанията на всички постоянни комисии, не подпомага достатъчно всички общински съветници в работата им и по време на заседанията на съвета и не осигурява необходимите условия за работа и равнопоставеност при изпълняване на техните служебни задължения. Това са част от мотивите, с които се предлага предсрочното освобождаване на Цолов. „Председателят системно с поведението си доказва, че не зачита потребностите и интересите на гражданската общност, изразявани от пряко избраните общински съветници, манипулира общественото мнение и мнението на съветниците при гласуване по въпроси от дневния ред, като с това си поведение уронва авторитета на общинския съвет като колективен орган на местното самоуправление”, се казва още в предложението на 13-те съветници.
То трябва да бъде разгледано и гласувано на сесията на местния парламент на 19 декември. До избор на нов председател, което да стане на следващото заседание, се предлага функциите да се изпълняват от зам.-председателя Валентина Янкова (БСП).