Областният управител Ваня Събчева свика институциите, имащи отношение по овладяване на усложнената зимна обстановка преди дни – ОД МВР, РД ПБЗН и ОПУ за анализ на възникналите проблеми. На работната среща бяха коментирани усилията за по-бързо справяне при обилния снеговалеж по пътищата на областта.
Вече изразих задоволството си от добрата ни съвместна работа и наистина съм благодарна, че вие и вашите служители бяхте на терен и съдействахте с работата си нормализиране на положението. Нашата грижа в такива моменти е да не допуснем да има откъснати населени места, закъсали превозни средства и бедстващи хора. За съжаление възникналите проблеми с електроснабдяването създадоха много трудности във всички общини. Проведох разговор с ръководството на ЧЕЗ и поисках уверението им, че това няма да се повтори. Надявам се и с помощта на местните власти, които с основание също остро реагираха, да сме накарали ЧЕЗ Разпределение да си направят свои анализи и наистина да предприемат мерки за недопускане на това, което се случи – хора да останат без ток дни наред, каза по време на срещата Събчева.
Тя коментира с комисар Владимир Кацарски, старши комисар Милен Маринов и инж. Георги Грозданов как може да се подобни комуникацията между членовете на Областния щаб за защита при бедствия в такива случаи. Всички изразиха становището си, че всъщност големите проблеми в комуникацията са били именно заради липсата на ток и прекъснатото електрозахранване на клетките на мобилните оператори, което е усложнило неимоверно положението, като е попречило получаването на актуална информация от общините и сигнали от граждани и населени места.
Да се поиска от мобилните оператори да се погрижат за съоръженията си с цел недопускане на прекъсването на работата им, се реши на работната среща. Иначе комуникацията в оперативен порядък при кризи е изградена добре между институциите и ако няма технически проблем, тя се осъществява нормално с цел решаване на възникнали ситуации, бяха категорични участниците в срещата. Именно с добрия синхрон между ОД МВР, РД ПБЗН и ОПУ бързо бе овладяно положението и не се допусна хаос по пътищата в областта.