Съболезнователен адрес изпрати кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова до близките на Христо Хараланов (1924 – 2019), известен деец на културата, журналист и общественик. „Позволете ми да изразя своите искрени съболезнования по повод кончината на Христо Хараланов, настъпила броени дни преди да навърши 95 години“, се казва в адреса.
Кметът припомня неговия принос за утвърждаване на професионалната журналистика в Ловеч, той е първият главен редактор на първия окръжен вестник през 1959 г., а в последствие един от ръководителите на културните процеси в Ловеч. Богатата му биография е отразена в много документи и снимки, като дарява 348 архивни единици на държавния архив в Ловеч. Неговата публицистична книга „Писано да се знае” има три издания.
Роден на 10 август 1924 г. в ловешкото село Дойренци, Христо Хараланов остава в паметта на обществото и като автор на много статии, отзиви, рецензии и миниатюри, публикувани както в български, така и в чужди вестници и списания. „Лично аз ще го запомня като лъчезарна личност с неизменната китка здравец в ръка, готов да даде съвет или да сподели скъп спомен“, споделя Корнелия Маринова.
Неговата дъщеря Даря Хараланова съобщи, че полагането на урната с праха на починалия ще стане след 13 септември в родното му село.