Радина Димитрова Иванова, студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, e първият получател на специалната стипендия „Академик Димитър Мишев“. Годишната стипендия е в областта на физиката, електрониката, автоматизацията и електротехниката и е на стойност 1000 лева, които се осигуряват от представителните пари на кмета на Община Ловеч.

В момента Радина Димитрова Иванова е студентка в трети курс, редовно обучение през учебната 2019/2020 година, по специалност „Физика и математика“ на СУ „Св. Климент Охридски“, с успех Отличен (5,77) от двата семестъра на академичната учебна 2018/2019 година.

Момичето е бивша възпитаничка на ППМГ – Ловеч. През 2016-17 година завършва средното си образование с отлична диплома.

На Радина Димитрова Иванова ще бъде връчена специална грамота на публична церемония в Община Ловеч.

Стипендията ще бъде отпусната от 01.10.2019 г. и ще се изплати на две равни части по банков път по сметка на стипендианта. За получаване на втората част от сумата стипендианта ще трябва да представи заявление-декларация до кмета на Община Ловеч, с приложено Уверение от висшето училище за успеха от първия семестър за съответната академична учебна година.

Изплащането на стипендията може да бъде преустановено в случай на промяна в обстоятелствата и условията, свързани с образованието на стипендианта, при които стипендията е предоставена. За промяната в обстоятелствата, стипендианта своевременно и писмено ще трябва да уведоми кмета на Община Ловеч, за спиране изплащането на стипендията.

Предложението за учредяване на стипендия „Академик Димитър Мишев“ бе на кмета на Община Ловеч, Корнелия Маринова и бе подкрепено единодушно от всички общински съветници.

В мотивите на кмета бе отбелязано, че академик Димитър Мишев е един от най-изявените в международен мащаб учени в областта на космическите изследвания, телевизионната и комуникативна техника. Той е почетен гражданин на Ловеч. Носител е на множество награди за принос в науката.

Право на кандидатстване за стипендията имат ловешки младежи и девойки, записани за студенти редовно обучение в български университети в областта на физиката, електрониката, автоматизацията и електротехниката.