pesen1209134Жанина Илиева

Стихотворението „Моят град“ на Мария Мустакерска бе избрано за текст на песен за Ловеч от 11 творби, написани от местни автори. Инициативата за избор на текст за песен на града е на композитора Иван Михайлов, който от дълги години живее в Холандия. През юли той предложи на ловешките творци да напишат текст по негова мелодия. Инициативата бе подкрепена от сдружение Зона Ловеч и Клуба на дейците на културата. Събитието уважи депутатът от  Ловеч Корнелия Маринова.

pesen1209133Текстът на Мария Мустакерска бе избран от  жури в състав от музикални специалисти: Димитрина Дренска, Латинка Банева и Иван Михайлов, както и чрез гласуване на публиката. При първия кръг от гласуването Валентин Вълев от сдружение „Зона Ловеч“ прочете 11-те стихотворения и бяха определени текстовете, които ще продължат във втори кръг. След това музикантът Христо Бъжев изпя текстовете и чрез гласуване бяха определени най-добрите, които ще продължат. В третия кръг журито заедно с публиката посочи три текста – на Мария Мустакерска, на Геновева Цандева и на Красимира Маринова. От тях най-много гласове и на жури, и на публика събра Мария Мустакерска.

pesen1209131Определящ при избора на текста е той да съвпада ритмично с предварително написаната музика, посочиха от журито. Композиторът Иван Михайлов благодари на всички участници в конкурса и посочи, че се радва на интереса, който е предизвикала инициативата. Написаните стихотворения за Ловеч са много добри и си заслужава да бъдат запазени, като се издадат в алманах „Мостове“ или в друго издание, каза Димитрина Дренска, директор на Дирекцията по култура и хуманитарна политика в Община Ловеч.

Победителката в конкурса Мария Мустакерска е родом от Тервел, където родителите й са работили като учители. Завършила е Математическата гимназия в Ловеч и после българска филология във Великотърновския университет. Работи като преподавател по български език и литература в СОУ „Димитър Митев“ – Ловеч (училището към Затвора). Тя е автор на една стихосбирка –  „Любовта, която никога не свършва“. Нейни стихотворения са публикувани в периодичния печат.

Идеята е песента за Ловеч по текст на Мария Мустакерска и музика на Иван Михайлов да бъде записана и изпълнена от известен български певец.