Старт на традиционната акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2019/2020 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще продължи до 31 октомври 2019г.

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Ловеч набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.
По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните от 23 до 29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията, който на национално ниво ще се проведе в гр.Плевен, домакин на традиционния XXVII Национален конкурс „Пътен полицай  – 2019“.

В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Статистика на ОД МВР-Ловеч за пътни инциденти с деца до 17 години:

В периода от  01.01 до 31.08.2019г. 47 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 9 са тежко ранени, 30 са леко пострадали, а 8 са без последствия след инцидента. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 29 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 8, а 10 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водачи на превозни средства.
За сравнение в периода от  01.01 до 31.08.2018г. 42 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 5 са тежко ранени, 2 деца са загинали /1 дете е загинало в качеството си на неправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/ и 26 са леко ранени, а 9 са децата които на са потрадали при катастрофите. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 21 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 7, а 14 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водач на превозни средства.