В рамките на Договор за БФП №39/28.02.2020, проект „За по-устойчив граждански сектор в община Троян“, изпълняван от СНЦ „Дунавски център за обучение и развитие“ в партньорство с община Троян и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. ще бъде подобрена устойчивостта на гражданските организации в община Троян и ще бъде повишен капацитета им за организиране на застъпнически кампании и за набиране на средства за тяхното реализиране.

Бюджетът на проекта възлиза на 10778 евро, от които 89,78% са безвъзмездна финансова помощ. Периодът на изпълнение е 01.04.2020 – 30.09.2021 г.

На организирано по проекта събитие на 13 май 2021 г. бе представен екипът на проекта, целите му, целевите групи, планираните дейности и очаквани резултати.

Представители на 15 неправителствени организации ще имат възможност участват в обучения за устойчиво управление, набиране на средства, организиране и провеждане на застъпническа кампания. В рамките на организирана по проекта дискусия ще се разработи от неправителствените организации с подкрепата на експерти, програма за провеждане на Застъпническа кампания и план за нейната реализация. Активната комуникационна кампания по проекта има за цел да популяризира ролята на гражданското общество като фактор в обществените процеси и вземани решения за местно развитие.

Работа на терен с представители на целевата група ще се проведе на 13 и 14 май 2021 г. в град Троян, където представители на 15 организации участват в обучения на теми „Устойчиво управление на НПО“ и „Набиране на средства (fundraising)“. Експертите на бенефициента ще дискутира актуални организационни въпроси относно възможностите инструментите за подобряване на организационния капацитет на третия сектор и повишаване на неговата ефективност.

В рамките на обученията ще бъдат представени актуални възможности за набиране на средства за определена кауза, презентирани ще бъдат различни платформи и генератори на идеи, ще се очертаят перспективите пред работата в мрежи.

Проблемно ориентираният подход, който е в основата на обучителните модули и се очаква той да даде възможност за по-добро възприемане на дискутираните теми от обучаемите.

Организаторите се надяват на активна дискусия, която да очертае проблемите пред организациите, които много често се явяват бариера за активна участие в обществените процеси и влияние върху техния ход. На база на обучителни казуси, ролеви игри, проблемно ориентирани лекции ще бъдат представени възможности за преодоляване на организационни слабости, за изграждане на административен капацитет и за укрепване на финансовото състояние на организациите.

СНЦ „Дунавски център за обучение и развитие“ си поставя за цел да постигне мултиплициране на резултатите по проекта, като за целта с помощта на различни комуникационни канали ще осигури достъп до обучителни материали, видеа, казуси и др. продукти, са създадени като резултат от изпълнението на проектните дейности.

Още информация за проекта е достъпна тук:

http://grazhdanitroyan.eu/

https://www.facebook.com/grazdanitroyan/

https://www.youtube.com/channel/UCN4hvliuIwWztq1fCPOIVhg