zakrila2705131Сдружение „Закрила” в партньорство с община Ловеч и Центърът за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” започна изпълнението на проект „Моят живот е моя отговорност. Не решавай вместо мен!”.
Чрез реализацията на проекта се цели да бъде повишен капацитета на новосъздадената група от самозастъпници към сдружение „Закрила”, чиито председател е Октай Хюсеинов, а секретар – Цецка Георгиева.
Друга цел на проекта е създаване на потребителски съвети в Дневния център за деца и възрастни с увреждания, който сдружението управлява, и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към община Ловеч.
Хора с интелектуални затруднения ще получат подкрепа, чиято цел е изваждането им от изолация и предлагане на възможности за получаване на социални знания в процеса на социалната им интеграция. Персоналът на двата центъра пък ще бъде обучен в новите тенденции в управлението на социалните услуги.
Целева група по проекта са клиентите на двата центъра в Ловеч – 20 човека с интелектуални затруднения с по-самостоятелни умения за живот. Непреки участници, които ще имат полза от проекта, са други осем човека от Дневния център, които са с по-тежка група увреждане и не могат да се представляват сами. Втората целева група са 15 специалисти от социалните услуги, както и родители, настойници и близки на клиентите на центровете.
Една от дейностите е провеждане на „Празник на нашите възможности”. В него ще се включат персоналът и клиентите на двете услуги, доброволци и близки на хората. Проявата ще има състезателен характер, сдружението ще подсигури и награди.
Предвижда се и екскурзия с цел младежите да се запознаят с исторически и културни забележителности, да се научат на толерантност и уважение един към други, да се подкрепят в непозната обстановка и сред непознати хора и да създадат нови приятелства.
Очакванията са чрез реализирането на проекта сдружение „Закрила” да подсигури демократично и независимо представителство на потребителите в управлението на услугите, които ползват, както и ефективен контрол от тяхна страна върху основните аспекти на предоставянето на услугите.

–  Придобити умения за вземане решения за собствения живот и водене на по-самостоятелен живот. Запознати 20 потребители и 15 персонал с качествено нова тенденция в социалните услуги за лица с интелектуални затруднения.

–  Създадени потребителски съвети в две социални услуги за хора с интелектуални затруднения.

– Чрез реализирането на проекта, Сдружение”Закрила” ще подсигури демократично и независимо представителство на потребителите в управлението на услугите, които ползват, както и ефективен контрол от страна на потребителите върху основните аспекти на предоставянето на услугите.
Проект „Моят живот е моя отговорност. Не решавай вместо мен!” е с продължителност три месеца и ще бъде финализиран в края на юли. Финансирането е 3500 лв., като собственият принос на организацията е 500 лв. Партньори са община Ловеч и Центърът за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”.

2 коментара

  1. Успех колеги и приятели Уважаеми Господин Прецедател и Госпожо Секретар Аз сам с вас, макар и от разстояние

Comments are closed.