Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално публикува утвърдени „Насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, която се финансира със средства осигурени от Механизма за възстановяване и устойчивост. Виж на следния линк.

https://www.mrrb.bg/bg/utvurdeni-nasoki-za-kandidatstvane-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-i/

Максималният размер на средствата, предвидени по процедурата за Община Ловеч е до 30 000 000 лв.

Процедурата вече е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им в сградата на Община Ловеч.

Крайният срок за подаването им в Община Ловеч е 30.04.2023 г., като е желателно готовите с документи сдружения да ги подават и по-рано, за да има администрацията техническо време за обработката им и изготвянето на проектни предложения.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г., и за които не са били прилагани мерки за енергийна ефективност в предходния програмен период чрез европейско или национално финансиране. Сградата/блок-секцията/групата от блок-секции трябва да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища (съгласно § 5, т. 29 от допълнителните разпоредби на ЗУТ). Многофамилните жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС са тези, в които самостоятелните обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Одобрените сгради в Етап I ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Разходите за изготвянето на обследване за енергийна ефективност, обследване за установяване на техническите характеристики, архитектурно заснемане и Технически паспорт се поемат от самите собственици, като ще бъдат възстановени на одобрените за финансиране. ВАЖНО!

Сертификатът за енергийна ефективност следва да бъде издаден или актуализиран в съответствие с актуалната към момента на кандидатстване наредба по чл. 48 от ЗЕЕ. Представеният сертификат трябва да е в съответствие с изискванията към енергийните характеристики, определени в Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г. за технически изисквания към енергийните характеристики на сгради (обн. ДВ, бр. 92 от 2022 г.).  

Стъпките, които следва да предприемат желаещите да кандидатстват по процедурата, са:

– създаване на Сдружение на собствениците (СС);

– регистрация на СС в Община Ловеч и в регистър БУЛСТАТ;

– сключване на договор за енергийно и техническо обследване с фирма, регистрирана за извършване на такива дейности;

– представяне в АУЕР на доклада от изготвеното енергийно обследване и енергиен сертификат заедно с други документи, подробно изброени в наредбата по чл. 48 от Закон за енергийната ефективност;

– регистрация в Община Ловеч на изготвения Технически паспорт;

– кандидатстване в Община Ловеч с представяне на всички изискуеми документи съгласно Насоките за кандидатстване по процедурата.

Кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова внесе предложение до Общински съвет-Ловеч за осигуряване на финансов ресурс за възмездно подпомагане на сдруженията на собствениците за извършване на обследване за установяване на техническите характеристики, за съставяне на технически паспорт и за изготвяне на обследване за енергийна ефективност, включително сертификат за енергийни характеристики. Тези дейности са допустими и възстановими разходи по процедурата. Заседанието на ОбС-Ловеч е насрочено за 29 декември 2022 г. Ако решението бъде прието от общинските съветници, Община Ловеч има възможност да осигури общо 350 000 лв. без ДДС за покриване на предварителните разходи за обследване. Сумата се отпуска до нейното възстановяване по програмата при одобрено проектно предложение, след което СС трябва да я върне на общината. Ако проектното предложение за съответната сграда не бъде одобрено за финансиране, сумата се възстановява от Сдруженията на собствениците в едногодишен срок от получаване на писмо, че кандидатът не е одобрен.

В началото на м. януари 2023 г., Община Ловеч ще организира информационна среща, на която всички желаещи могат да зададат своите въпроси. Датата и мястото на срещата ще бъдат своевременно оповестени на интернет страницата на общината.

Информация във връзка с кандидатстването по процедурата:

– За създаване на Сдружения на собственици – ет. 2, стая № 206, тел. 068/688 385

– За Заявления за интерес и финансова помощ – ет. 3, стаи № 347, 313, 346, 347, тел. 068/688 217; 068/688 229; 068/688 276; 068/688 201

Насоките за кандидатстване, както и образци на бланките към тях, можете да намерите и на интернет страницата на Община Ловеч, в раздел „Проекти и програми“.

Съгласно одобрените Насоки за кандидатстване, Сдружения на собственици, подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, няма да ползват предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.

След приключването на този първи етап, ще има прием на проекти по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”, кандидатстването по която ще приключи на 31.12.2023 г. В него безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи и ще стартира след края на текущата процедура.