napikomisiq1912141Радосвета Коева НАП

Общо 2000 данъчни декларации бяха подадени „офлайн“ (в офисите на НАП) през първите три часа от данъчно-осигурителната кампания на 2015 г., а в офиса на НАП в гр.Ловеч – те са 2. Декларациите, подадени от физически лица по интернет до момента са 30.Ловчалиите подали декларациите си „онлайн“ са 9.

Офисите на НАП в цялата страна посрещнаха своите клиенти още преди официалния старт на работния ден в 9,00 ч. на 5-и януари. В офиса в гр.Ловеч разполагат с всички необходими формуляри за данъчната кампания.

От НАП напомнят, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. онлайн, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.

Освен онлайн, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Безплатни формуляри са публикувани на www.nap.bg.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.