Община Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, са организатори на инициативата „Старите къщи на Вароша разказват…“, която ще се проведе от 6 до 9 юни 2017 г.

Идеята е ученици да влязат в ролята на екскурзоводи, като разказват на своите връстници за сподвижниците и делото на Апостола.

Събитието е включено в програмата на Община Ловеч за честването на 180 години от рождението на Васил Левски. Младите екскурзоводи са подготвили маршрута и беседите за паметните места със съдействието на уредниците от Регионалния исторически музей – Ловеч и г-жа Людмила Брънекова, старши учител по история и цивилизация в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“.

Всички училища от Община Ловеч са включени в реализацията на инициативата. От 6 до 9 юни (от вторник до петък) по определен график младите екскурзоводи ще поведат своите съученици, организирани в групи до 25 ученици, по паметните места , свързани с делото и сподвижниците на Апостола.

Община Ловеч е подготвила специална карта, на която е показан маршрута и е предоставена информация за осемте къщи. Тази карта ще се предостави на всеки ученик, преминал по маршрута.