Общинските съветници в Ловеч отложиха предложението за именуване на пешеходен мост над Осъм до пл. „Екзарх Йосиф I“ с името „Богоявленски мост“. Това стана по предложение на общинския съветник Минчо Казанджиев, който изтъкна, че не е имало обществено обсъждане за името, няма становище на Ловчанска митрополия и това, че в града живеят различни етноси и това може да доведе до напрежение. Затова предложи решението за връщане и разглеждане на следващо заседание. Предложението бе прието от старейшините с 25 гласа „за“, два гласа „Против“ и девет гласа „Въздържал се“.

Първоначалното предложение изтъкваше следните причини:

По традиция от години в Ловеч на 6 януари на моста се отслужва Велик водосвет, от Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ тръгва литийно шествие до моста и там се извършва ритуално хвърляне на кръста във водите на Осъм. В подхода на моста е поставена бронзовата фигура Екзарх Йосиф I, ръкоположен за Ловчански митрополит през 1876 г., само година след това провъзгласен за екзарх, а през 1902 г. той обявен за почетен гражданин на град Ловеч.

6 коментара

  1. Старейшините? Ние какво да не сме индианско племе? 😀

  2. СЪЩИЯТ ТОЗИ МИНЧО КОГАТО БЕШЕ КМЕТ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ИМЕТО НА ТОЗИ МОСТ ,И ВЪПРЕКИ ЧЕ МОСТЪТ КЪМ ”БАШ БУНАР” СЕ КАЗВА ОТ КАКТО СЕ ПОМНЯ ”МОСТЪТ НА ВЪЗДИШКИТЕ” , ТОЙ ИЗБРА БЕЗ ДА СЪОБРАЗИ ТОВА, СЪЩОТО ИМЕ ЗА ВЪПРОСНИЯТ МОСТ И ДАДЕ НАГРАДА ! САМО ЧОВЕК С КЪСА ПАМЕТ МОЖЕ ДА ИСКА ДА ГО КРЪЩАВА ЗА ТРЕТИ ПЪТ С ГЛУПАВОТО ОПРАВДАНИЕ С ЕТНОСИТЕ ! ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ И ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ СА ТВЪРДЕ СЪМНИТЕЛНИ ! НЯМАЛИ ПО ВАЖНИ НЕЩА ЗА ОПРАВЯНЕ В ТОЗИ ГРАД , АМИ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ ???

  3. това не беше ли моста за никаде????? Ако е тоз мост, той име има от много години!!!

Comments are closed.