По повод отбелязване на 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември, туристическият обект Стара градска баня „Дели Хамам“ ще работи на 07.09.2020 г. (понеделник) от 09.00 ч. до 18.00 ч с почивка от 13.00 ч. до 14.00 ч. Припомняме, че когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият ден след тях е неприсъствен. Така че 7 септември е почивен ден, а  Старата градска баня ще работи за гостите на града.

Градската баня (XVI-XVII век), е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната. Характерната архитектура се вписва в цялостния облик на квартал “Вароша”, а куполът последователно преминава през три барабана – осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз.

Банята е с уникална система за затопляне на водата /хипокауст/, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Сградата е изцяло с каменна зидария, с дебелина на външните зидове 100-120 см. и вътрешни с дебелина 80-90 см. В помещението е имало шадраван. През 2014 г. банята беше изцяло реставрирана по проект, финансиран от ОПРР.