На 3 и 4 май 2022 г.  Стефан Бакалов и неговия екип, заедно със специално обученото митническо куче Гари, гостуват на училища в Ловеч по покана на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/. Днешната среща  под наслов „Не сте сами“ в борбата срещу дрогата, се проведе в ППМГ, а за днес е планирано събитие в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

Стефан Бакалов е началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница Аерогара София, който повече от 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях – на превенцията сред деца и ученици.  “Най-хубаво и удовлетворяващо е когато привлечеш децата на правилната страна”, споделя експертът. Той  запозна учениците с функциите и дейността на митническите служители в борбата срещу наркотиците, какви са видовете наркотици, рисковете за здравето и живота от употребата им. Присъстващите  бяха запознати със заплахите и рисковете, които дебнат децата в ежедневието като предлагането на наркотици в DARK NET. Един от основните канали за „зарибяването„ на младите хора днес са социалните мрежи. Сред най-уязвимата група е тази в ТикТок. Тази социална мрежа се използва предимно от млади хора и анонимността, която предлага интернет е доста удобна за дилърите, посочи Стефан Бакалов.

Екипът на Стефан Бакалов представи на  учениците възможността да видят пакетчета с марихуана, хероин, кокаин, синтетична дрога на хапчета и във вид на желирани бонбони и други. Тийнейджърите разбраха какви са опасностите по време на купон или посещение на дискотека и как неволно се оказваш в ръцете на наркодилъри, изнасилвачи, трафиканти на хора, които сипват в питието ти опиати, които нямат вкус и мирис.

Учениците също се запознаха се с техники за самоотбрана и получиха полезна информация как да се предпазват от опити за „зарибяване“ с наркотични вещества. Стефан Бакалов отговори на много техни въпроси, свързани с различни видове наркотици.

В двора на училището митническото куче Гари демонстрира откриване на наркотик в пътнически чанти и раници нагледно, чрез проиграване на реални ситуации, в които участваха и ученици. Това предизвика много емоции и желание от всички да се включат в демонстрациите.

Поради големия интерес Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните поема ангажимент  след началото на новата учебна година да организира нова среща.